El Govern català va celebrar ahir que, malgrat haver hagut de repetir eleccions, el president espa-nyol en funcions, Pedro Sánchez, hagi assumit finalment la «política de pacte» amb el seu preacord amb Unides Podem, i en aquest context li exigeix poder «parlar de tot», inclosa l'autodeterminació.

Tant JxCat com ERC, en tot cas, van criticar com el preacord per a un govern progressista signat entre Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias, enfoca la qüestió catalana, ja que l'aborda com un problema de convivència. I van condicionar una hipotètica abstenció, que ara no preveuen, al fet que el president del Govern espanyol en funcions s'assegui a negociar sense condicions.

El mateix Quim Torra, hores abans de conèixer el preacord entre PSOE i UP, va subratllar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que JxCat estudiarà una possible abstenció si s'estableix un diàleg «seriós» en què es pugui parlar «de tot, sense condicions», inclòs el dret a l'autodeterminació.

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va advertir que «l'escenari és diferent del de juliol», quan es van abstenir en la fallida investidura de Pedro Sánchez, i que ara mateix la seva posició «és un no», però va afegir que si el líder del PSOE vol alguna cosa d'Esquerra haurà de «seure i parlar». Per la seva banda, la portaveu d'JxCat al Congrés, Laura Borràs, va afirmar que l'únic que ha canviat respecte a mesos enrere és que «Pedro Sánchez ha aconseguit incorporar UP al marc mental del 155», d'acord amb el contingut del preacord que parla d'un problema de «convivència» a Catalunya.