Oriol Junqueras hauria d'haver estat considerat eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis europeus al maig. Així es va pronunciar ahir l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el polonès Maciej Szpunar, les conclusions del qual no són vinculants, però acostumen a orientar les decisions de la cort europea.

Amb aquestes declaracions, el jurista ha obert la porta que puguin ser considerats eurodiputats l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, en una situació relativament similar. Tanmateix, i tornant al cas de Junqueras, va subratllar que les seves conclusions tindrien un caràcter hipotètic atès que la sentència a Junqueras a 13 anys de presó pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017 comporta també la seva inhabilitació, de manera que la decisió de la cort europea en el sentit que ell defensa seria igualment «inoperant».

El Tribunal Suprem no va permetre que el líder independentista abandonés la presó per «jurar o prometre acatament a la Constitució» davant la Junta Electoral Central i recollir la seva acta d'eurodiputat en apreciar risc de fuga.

La vista del cas es va celebrar el 14 d'octubre i, segons la tesi del jurista europeu, Junqueras hauria d'haver estat reconegut com a eurodiputat i haver gaudit de la immunitat parlamentària que reclamava l'interessat fins al dia de la seva condemna.

Els experts de la Comissió Europea i l'Eurocambra es van alinear amb els arguments de l'Estat espanyol en considerar que Junqueras no era eurodiputat consolidat i no gaudia d'immunitat, malgrat ser membre electe de Parlament Europeu, en no haver complert els tràmits exigits en la legislació espanyola.

Però l'advocat rebat aquesta interpretació i proposa al TJUE que declari que «una persona que ha estat oficialment proclamada electa al Parlament Europeu per l'autoritat competent de l'Estat membre en què va tenir lloc aquesta elecció adquireix, únicament per aquest fet i des d'aquest moment, la condició de membre del Parlament». Considera, a més, que Junqueras hauria d'haver gaudit de la immunitat parlamentària des de la sessió d'obertura del Parlament, el 2 de juliol.