El president de Parlament, Roger Torrent, va avançar ahir a avui al matí el ple del Parlament, de manera que previsiblement es podrà votar la polèmica moció de la CUP sobre autodeterminació abans que acabi la reunió del Tribunal Constitucional, que podria abordar aquest assumpte.

Torrent està advertit de les possibles conseqüències penals de tramitar mocions que reafirmin l'objectiu de l'autodeterminació, com és el cas del text de la CUP, ja que contravé resolucions anteriors del Tribunal Constitucional (TC).

Sota aquesta premissa, el Govern espanyol va acordar divendres passat demanar al TC que suspengui l'admissió a tràmit de la moció de la CUP que s'ha de votar avui al ple del Parlament, una petició que podria abordar l'àrbitre constitucional demà.

El ple de la cambra catalana, que habitualment se celebra dimecres i dijous, ja es va avançar a dimarts a la tarda per un viatge de Torrent a Suïssa, on participa dijous en l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia.

Segons l'agenda del ple, amb aquesta modificació, la votació de la polèmica moció tindrà lloc abans de la pausa del migdia, moment en què és poc probable que el TC ja l'hagi suspès. Segons fonts de la presidència de la Generalitat consultades per Efe, Torrent ha avançat el ple sense acordar-ho prèviament amb el president català, Quim Torra, malgrat que a aquella mateixa hora està convocada la reunió setmanal de la Generalitat, que no es modificarà.