Les polítiques feministes i la lluita contra el canvi climàtic, a més del garantiment de les pensions i del «treball digne» són alguns dels eixos socials i econòmics inclosos en el preacord signat ahir pels líders del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'Unides Podem, Pablo Iglesias. El document consta de deu eixos d'actuació que seran les bases d'aquest govern que «situï Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa», tal com es recull en aquest text. Els detalls de l'acord es faran públics els pròxims dies.

Tanmateix, el punt nou del preacord fa referència a Catalunya. Les dues formacions es comprometen a «garantir la convivència a Catalunya: el Govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta fi, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols», diu el text.

Entre els eixos socials s'hi inclouen les polítiques feministes. Es comprometen a garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones a través de la lluita «decidida» contra la violència masclista, la igualtat retributiva, o l'establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles. També volen posar fi al tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i prometen l'elaboració d'una Llei d'igualtat laboral. El primer punt afirma que es pretén «consolidar el creixement i la creació d'ocupació. Combatre la precarietat del mercat laboral i garantir treball digne, estable i de qualitat».

En un altre dels apartats es comprometen a «protegir els serveis públics, especialment l'educació -inclòs l'impuls a les escoles infantils de zero a tres anys-, la sanitat pública i l'atenció a la dependència». També assumeixen un «blindatge de les pensions de les persones grans: assegurar la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la seva revaloració d'acord amb el cost de la vida». A més, entre les seves principals actuacions hi ha la «lluita contra el canvi climàtic». En concret, volen treballar per una transició ecològica justa, per la protecció de la biodiversitat i per la garantia d'un tracte digne als animals. En matèria sanitària, tots dos partits volen aprovar nous drets «que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones».