El president del Govern en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van signar ahir al migdia un preacord per formar un govern de coalició. Poc més de trenta-sis hores després de tancar els col·legis electorals, els dos líders de l'esquerra sorprenien amb un preacord que no van poder assolir fa sis mesos, cosa que va dur a una nova convocatòria electoral.

Passades les dues del migdia, Sánchez i Iglesias van rubricar al Congrés dels Diputats aquest preacord que segons el cap de l'Executiu és «tan il·lusionador que supera qualsevol tipus de desacord», i amb el qual pretenen un govern estable que duri quatre anys. Iglesias, que serà previsiblement vicepresident d'aquest govern, va assegurar per la seva part que Sánchez pot comptar amb «tota la lleialtat» per part de la seva organització, els membres de la qual donaran «el millor» de si mateixos en l'Executiu. En tot cas, el pacte entre PSOE i Unides Podem és insuficient per a la investidura de Sánchez i requereix del suport de més forces polítiques.

«La cohesió, en la lleialtat, en la solidaritat governamental, i la voluntat d'aprofitar els perfils més idonis» per a l'acompliment de les diferents responsabilitats de govern presidiran aquest acord, segons va subratllar Sánchez. També va dir que el pacte neix amb el propòsit d'obrir-se a altres forces polítiques per fer viable una majoria estable que permeti «no sols una investidura, sinó també una legislatura». Ara el PSOE obrirà una ronda amb la resta dels grups per aconseguir aquesta majoria parlamentària, segons va dir Sánchez, que va insistir que aquest govern serà «rotundament progressista», perquè estarà integrat pel PSOE i Unides Podem «i treballarà pel futur d'Espanya». «El que mai cabrà en l'esperit del futur govern serà l'odi i la confrontació entre espanyols», va dir el líder socialista, que va recordar que el seu compromís era aconseguir un govern progressista «sí o sí» i va advertir que no estaria justificat que persisteixi el bloqueig.

Iglesias, per la seva banda, va destacar que el pacte propiciarà un Executiu que «combini l'experiència» del Partit Socialista amb la «valentia» d'Unides Podem. També va avançar que Unides Podem començarà a dialogar amb altres partits amb presència en el Congrés perquè es consolidi la investidura, que no serà abans del 3 de desembre, perquè aquest dia es constitueixen les Corts. Aquest nou govern, si té l'aval del Congrés, tindrà com a prioritats afrontar la crisi territorial i la justícia social, va dir Iglesias, com «la millor vacuna contra l'extrema dreta». Després d'agrair a Sánchez la seva «generositat i disposició», Iglesias va destacar que «és temps de deixar enrere qualsevol retret» per «treballar colze a colze en aquesta tasca històrica».

Consolidar el creixement i la creació d'ocupació, garantir la convivència a Catalunya, treballar per la regeneració i contra la cor-rupció; lluitar contra el canvi climàtic; garantir el dret a una mort digna i revertir la despoblació a l'Espanya buidada figuren entre els compromisos que Sánchez i Iglesias van signar al Congrés dels Diputats (vegeu la pàgina següent).

Després de la signatura i els breus discursos, tots dos van segellar el pacte amb una abraçada i van adreçar salutacions i abraçades també als col·laboradors i dirigents de tots dos partits presents allà. Entre aquests hi havia el cap de Gabinet de Presidència, Iván Redondo, i el secretari general de Presidència, Félix Bolaños, així com els dirigents socialistes Adriana Lastra i Rafael Simancas. Per part d'Unides Podem i les seves confluències hi havia Irene Montero, Yolanda Díaz, Juan López de Uralde, Pablo Echenique i Jaume Asens.