L'expresident bolivià Evo Morales va arribar ahir «sa i estalvi» a Mèxic en qualitat d'asilat polític, després de dimitir en el marc de la crisi política desfermada al país pel suposat frau en les eleccions presidencials del 20 d'octubre passat. «Mentre sigui viu seguiré en política», va proclamar.

Morales va aterrar a l'antic hangar presidencial de l'aeroport internacional de Ciutat de Mèxic en un avió de la Força Aèria mexicana en companyia qui havia estat vicepresident seu, Álvaro García Linera. Allà va ser rebut pel ministre d'Exteriors, Marcelo Ebrard, que el va saludar efusivament.

«Estem molt agraïts al president de Mèxic perquè m'ha salvat la vida», va dir Morales en les seves primeres paraules, en al·lusió a la decisió del govern d'Andrés Manuel López Obrador de concedir-li l'asil polític.

Morales va dir que, segons li va explicar un militar de la seva escorta, dissabte, un dia abans que dimitís, ja els havien ofert fins a 50.000 dòlars perquè el capturessin. «Per això dic que estem molt agraïts. Germà canceller, gràcies per salvar-me la vida», va recalcar a Ebrard.

A més, va insistir en la idea que ha estat víctima d'un «cop d'estat», i va aclarir que va accedir a dimitir, després que les Forces Armades i la policia li ho suggerissin, per evitar «més fets de sang, més enfrontament» entre bolivians. Morales considera que el seu error va ser pensar que havia eliminat «l'opressió, la discriminació i la humiliació».