El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al grup parlamentari de CatECP que vinculi l'acord entre PSOE i Unides Podem a una solució política i als consensos del 80% de la ciutadania de Catalunya. Durant la sessió de control d'aquest dimecres al matí, la presidenta del grup dels comuns, Jéssica Albiach, ha reclamat a Torra que posi el país per davant del partit, i doni suport al pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Al seu torn, el president del grup d'ERC, Sergi Sabrià, ha reiterat el 'no' dels republicans a Sánchez si no secunda l'exigència del 'sit and talk'. Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha donat per fet que els independentistes no bloquejaran la formació de govern a Espanya.

Amb cert sarcasme, Torra s'ha dirigit a Albiach per apuntar que pensa en "positiu" i que dona per fet que, després de l'acord entre Sánchez i Iglesias, el govern espanyol que en surti acabarà amb la "repressió" i el Consell de Ministres abordarà la llibertat dels independentistes empresonats. El president del Govern ha afegit que segur que els comuns diuen al PSOE que Catalunya és una nació amb dret a decidir, i que s'acabaran les "clavegueres de l'Estat", així com la judicialització de la política: "Tot això que hem defensat el 80%", ha resumit.

En aquesta línia, Torra ha lamentat que Madrid no hagi fet encara cap proposta per a Catalunya: "Esperem que ara que vosaltres seran al govern la sapiguem".

El país per davant del partit

Albiach ha citat l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, empresonada a Mas d'Enrich, que va admetre que a l'elit independentista li va faltar "empatia" cap a la població que no apostava per la República, la tardor del 2017: "Ella posa el país per davant dels partits, i això és el que demanem", ha exposat la presidenta de CatECP.

Al seu torn, Sabrià ha constatat que, després del resultat del 10-N, l'estratègia de l'independentisme ha de continuar sent la de "guanyar sempre" i "créixer a les urnes". Segons el president del grup d'ERC, cal guanyar fins a obligar l'Estat a seure: "Sense el 'sit and talk' la resposta és 'no'", ha subratllat en referència a la investidura de Sánchez.