El Parlament va desafiar ahir les advertències del Tribunal Constitucional i va aprovar una moció proposada per la CUP en la qual exposa la seva voluntat d'«exercir l'autodeterminació», per bé que no es va acabar publicant. La sessió es va convertir en una cursa entre el TC i el president de la cambra, Roger Torrent, que buscava esquivar la desobediència.

Torrent volia aconseguir que la moció es pogués votar abans que el TC decidís si suspenia la seva admissió a tràmit, per evitar el risc d'incórrer en un delicte de desobediència després de les advertències sobre les possibles conseqüències penals de tramitar mocions que reafirmin l'objectiu de l'autodeterminació.

Després de conèixer la decisió del TC de suspendre l'admissió a tràmit de la moció, el Parlament va decidir no publicar el text en el seu butlletí oficial, tot i que fonts jurídiques van precisar que la moció ja no tenia validesa tècnica des del moment en què la tramitació va quedar suspesa. Finalment, la moció es va aprovar amb els vots de JxCat, ERC i CUP, i l'abstenció de comuns, a les 10.06 hores, i els serveis jurídics de Parlament van rebre un correu en què se'ls comunicava l'acord del TC a les 10.09 hores.

Tot plegat va suposar la quarta amonestació a Torrent, que seguirà el seu curs i s'estudiarà a fons l'assumpte per determinar si és procedent deduir testimoni davant la Fiscalia.

El debat previ a la votació va ser convuls de bon principi, i només començar la sessió ERC va demanar que la moció fos el primer punt del dia, amb el suport de JxCat, els comuns i la CUP, però això va provocar la indignació en la resta de grups. En aquest sentit, Cs, PSC i PP van considerar que aquesta modificació de l'ordre del dia era una maniobra «injustificada i arbitrària» que constituïa un «menyspreu a la institució», i van reclamar un informe dels lletrats respecte d'això. Davant la polèmica, els diputats de Cs van abandonar l'hemicicle.