El surienc Miquel Esquius és un dels comandaments dels Mossos d'Esquadra que apareixen en una llibreta trobada el 2018 en el despatx del president de la Fundació CATmón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, i que els classifica en funció de la seva ideologia.

La llibreta, que per referències de les anotacions dels investigadors situen entre setembre del 2016 i octubre del 2017, inclou un esquema de la cúpula de la policia catalana en aquesta etapa, quan estava al capdavant del cos el major Josep Lluís Trapero abans de ser destituït per l'activació de l'article 155. Posteriorment, Esquius va ser el Major dels Mossos durant onze mesos, fins que el juliol passat va ser substituït per Eduard Sallent.

El bagenc és valorat en el document amb punts positius en els tres conceptes que s'empren per classificar fins a 45 comandaments de la policia catalana: «patriotisme i determinació», «capacitat de gestió i carisma» i «lleialtat institucional». A més, en el cas d'Esquius, segons ha avançat El Periódico, té una anotació afegida: "CDC Cultural evolutiu cap a la ind".

El nom de Josep Lluís Trapero no surt al document, però sí en aquesta anotació: «Trapero va pegar Piqué. Piqué era l’únic que li plantava cara».