L'AP-7 a la frontera s'ha reobert al trànsit en els dos sentits de la marxa després de 31 hores. Primer s'ha restablert la circulació en sentit sud i posteriorment en sentit nord. El tall convocat pel Tsunami Democràtic va començar dilluns a les nou del matí i s'ha acabat cap a les onze després de l'actuació policial dels Mossos d'Esquadra, la policia francesa i Guàrdia Civils. Des d'aleshores, desenes d'operaris han treballat contrarellotge per enretirar les restes de les barricades, material de les obres que s'estan fent a la via i també dues furgonetes de lloguer que s'havien fet servir per transportar la infraestructura de la protesta. Hi ha centenars de camions aturats a la Jonquera i a la resta de la comarca.

Abandonen el tall a l'N-II per anar a manifestar-se a Girona

Els manifestants que estaven tallant l'N-II a la Jonquera (Alt Empordà) en els dos sentits estan abandonant la protesta per sumar-se a la manifestació convocada pel Tsunami a Girona. La situació viària, però, trigarà a normalitzar-se perquè encara hi ha molts camions aparcats a la Jonquera i també cotxes aturats pel col·lapse de trànsit que s'ha generat. L'autopista AP-7 està oberta en sentit sud, però encara no en sentit nord. Els manifestants han fet talls intermitents a l'N-II després que els desallotgessin. Segons la crida que ha fet el Tsunami a xarxes, s'ha convocat una manifestació a les cinc de la tarda a Girona al costat de l'estació de l'AVE.La concentració es desplaça a l'N-II

Més d'un miler de manifestants tallen l'N-II a l'altura de la Jonquera, responent així la crida que ha fet el Tsunami Democràtic després del desallotjament de l'AP-7 per part de la Gendarmeria i els Mossos d'Esquadra.

El tall a la N-II es fa just al costat de l'autopista. Agents antiavalots de la Guàrdia Civil, que han deixat els vehicles policials a l'AP-7, s'han dirigit cap a la nacional i han fet un cordó, preparats per desallotjar els concentrats.

L'AP-7 ha quedat buida de manifestants a la frontera després de l'actuació policial contra la protesta convocada pel Tsunami Democràtic. La policia francesa, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han desallotjat les persones que bloquejaven la frontera des de dilluns a les 9 del matí.

22

La Gendarmeria francesa retira els manifestants de l'AP-7

Els agents francesos han carregat per dispersar els concentrats a la Catalunya Allà, els Mossos d'Esquadra han donat una hora perquè es retiressin voluntàriament els cotxes i han forçat els manifestants a dirigir-se cap al Pertús. La resta de la feina l'han feta les grues. Alguns camions s'han quedat a l'autopista i esperen per avançar un cop es netegi la via i es reobri el trànsit.

Operació conjunta de Mossos, Gendarmeria i Guàrdia Civil

A les vuit del matí els gendarmes francesos han començat a desallotjar els manifestants que seguint la crida de Tsunami Democràtic ocupaven l'autopista AP-7 des de feia més 24 hores. Després de més de dues hores d'actuació fent ús de la força, la policia francesa ha aconseguit conduir els manifestants fins a la zona de la frontera amb Catalunya, on esperaven els Mossos d'Esquadra.

Alguns concentrats han començat a abandonar la zona i altres s'han quedat a la zona de l'escenari, just al quilòmetre 0 de l'autopista, encapsulats entre membres dels dos cossos policials. A quarts de 12 del matí tots els manifestants eren fora, però la circulació tardarà en restablir-se ja que s'ha de netejar la calçada.

Les grues treballen per retirar els vehicles que bloquegen la frontera. Els Mossos d'Esquadra havien donat una hora als concentrats perquè els apartessin voluntàriament i una vintena de persones ha decidit fer-ho.

La policia francesa ha detingut aquest dimarts al tall de l'AP-7 a la frontera 18 persones acusades de pertorbar la circulació, mentre que els Mossos d'Esquadra n'han detingut un altre per atemptat a l'autoritat.

Els detinguts per la Gendarmeria han estat posats a disposició judicial, segons han confirmat fonts policials a l'ACN.

Gas pebre, càrregues i empentes

Els manifestants han rebut a la Gendarmeria asseguts a terra i en un primer moment els han retirat un per un. Amb crits de «Som gent de pau», els concentrats s'han resistit pacíficament a ser desallotjats. La policia francesa ha tirat gas pebre i ha realitzat les primeres càrregues, obligant-los a retrocedir.

Els agents han avançat lentament direcció al punt fronterer i ho han fet retirant manifestants i apartant les barricades creades a la carretera A-9 amb tanques, arbres i altres elements.

L'operació de desallotjament ha estat coordinada entre la policia francesa i la catalana, ja que els Mossos d'Esquadra s'esperaven al punt fronterer, a la banda sud de l'autopista, mentre la Gendarmeria els feia retrocedir.

Els Mossos han negociat amb la diputada d'ERC Marta Rosique i han donat una hora als manifestants que es concentraven a La Jonquera tallant la frontera amb França perquè retiressin els cotxes en sentit nord.

24 hores de mobilització

24 hores després d'iniciar la mobilització, els centenars de persones cridades per Tsunami Democràtic segueixen tallant aquest dimarts al matí la circulació de vehicles entre Espanya i França a través de l'AP-7.

A primera hora del matí el Twitter del Tsunami ha anunciat que el tall es matenia i que ja tenien l'esmorzar preparat per als manifestants, que han passat una nit freda a les tendes de campanya.

La protesta, dividida en dos punts

La protesta, convocada en resposta a les condemnes del Tribunal Suprem als líders del procés sobiranista, es divideix en dos punts. Un, on hi ha més persones, és a l'entorn l'escenari que Tsunami Democràtic ha aixecat al quilòmetre 0 de l'autopista, uns 40 metres abans de l'entrada en territori espanyol per evitar que els Mossos hi puguin actuar.

L'altre, on aquest dilluns es van viure moments més tibants, és un centenar de metres més endins de la banda francesa (allà la via és l'A-9). Manifestants havien deixat els seus cotxes enmig de la calçada, i la Gendarmerie va començar a retirar-los cap a les 11 del matí amb una grua i a multar-los, avisant que si no els permetien fer-ho actuarien contra seu.

La situació, però, va continuar tensa a l'espera de si la Gendarmeria responia amb càrregues per desallotjar l'A-9. La idea dels manifestants, però, és mantenir la mobilització durant tres dies. Per això es va instal·lar una zona d'avituallament amb provisions i aigua, on els concentrats van aprofitar per col·locar alguna taula i esmorzar, i també un lavabo portàtil, a més de portar algunes tendes de campanya per passar la nit.

{C}

26

Tsunami Democràtic talla La Jonquera

L'acció va començar cap a les 9 del matí i va comptar amb la col·laboració d'alguns 'armilles grogues'. Ja des d'un primer moment el servei francès d'autopistes va informar que l'entrada a Espanya era "impossible" i va obligar els vehicles a desviar-se de l'autopista A-9 a l'altura de Perpinyà. Per la part catalana, els Mossos també van desviar el trànsit cap a l'N-II.

En una piulada a Twitter, Tsunami va animar la ciutadania a desplaçar-se fins a La Jonquera per tallar la frontera, amb cotxe o sense. Assegura, a més, que aquesta mobilització" vol ser un crit a la comunitat internacional que faci entendre a l'estat espanyol que l'únic camí és seure a parlar". Alguns 'armilles grogues' col·laboren amb l'acció.

Segons expliquen des del Ministeri de l'Interior, l'afectació al trànsit va ser menor que en altres dies perquè a França era festiu, el Dia de l'Armistici, i gairebé no van circular camions.

{C}

Imatges del tall de Tsunami l'AP-7

Imatges del tall de Tsunami l'AP-7

"O l'Estat entén que 'sit and talk' és la via per resoldre el conflicte o el seu aïllament serà cada cop més gran"

Tsunami Democràtic va demanar a la comunitat internacional que faci entendre a l'estat espanyol que "l'únic camí" és asseure's a parlar sobre "autodeterminació, drets fonamentals i llibertat de presos, exiliats i represaliats".

"O l'Estat entén que 'sit and talk' és la via democràtica per a la resolució del conflicte o el seu aïllament serà cada cop més gran", afirmen en un comunicat difós per les xarxes. Pel moviment, el tall fronterer significa un "nou paradigma" que posa sobre la taula una "nova modalitat de desobediència civil pacífica".

Lluís Llach, el primer en actuar

Els centenars de manifestants van consolidar el tall al migdia. Els concentrats van dinar al mig de l'autopista, on feien diverses activitats a l'espera que els diferents artistes arribessin a la zona. El primer en fer-ho va ser Lluís Llach, que va cantar 'L'Estaca'. L'exdiputat independentista també va interpretar, en una actuació cap a les 16 hores, altres cançons, com 'Venim del nord, venim del sud'.

Molts dels que han participat fins ara al tall de l'AP-7 hi han arribat caminant des de la Jonquera o fins i tot des de pobles més allunyats, degut a la impossibilitat de poder arribar amb el cotxe. Un cop al punt del tall s'han instal·lat en alguna zona de l'asfalt on han deixat sacs de dormir mantes i les bosses amb tot el necessari per passar tres dies al ras. La majoria celebraven arribar a la protesta i reconeixien que estaven cansats de caminar.

En Tavi Casellas és un d'ells i explica que hi és perquè espera que el govern espanyol s'assegui a negociar una "sortida política per a Catalunya". "Estem aquí pacíficament i no tenim cap intenció d'enfrontar-nos amb la policia", especifica. És un dels conductors que ha hagut d'apartar el cotxe. Explica que la Gendarmeria els ha advertit que si no ho feia, el trauria alguna de les dues grues que ha portat la policia francesa, i els faria pagar entre 600 i 700 euros, corresponents al cost de la grua.

Viatgers resignats

Entre els cotxes que han quedat atrapats hi ha conductors que es resignen a esperar que acabi l'acció o que els donin una alternativa. A més, els manifestants han empaperat amb cartells de Tsunami Democràtic molts dels vehicles per intentar confondre la policia a l'hora de saber si el cotxe pertany o no a un manifestant.