L'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí va quedar ahir en llibertat provisional a l'inici del procés sobre la seva extradició a Espanya, que la reclama pel seu paper en el referèndum sobre la independència de Catalunya del 2017, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional.

El seu bufet legal va confirmar a Efe que l'exconsellera del Govern català va quedar lliure «sense cap condició ni fiança econòmica i sense haver de lliurar el passaport», amb l'única obligació d'assistir a la propera audiència preliminar, fixada per al 12 de desembre.

La cort del Sheriff d'Edimburg, a Escòcia, va acceptar la sol·licitud de l'advocat defensor, Aamer Anwar, de deixar-la lliure mentre dura el procés contra l'economista de 62 anys, que afronta a Espa-nya el càrrec de sedició per la convocatòria del plebiscit. Ponsatí, que és professora d'Econòmiques a la universitat escocesa de Saint Andrews, compareixerà en una altra vista preparatòria el 12 de desembre, després de la qual cosa se celebraran les vistes clau «a la primavera del 2020», segons el seu representant legal.

Després de saber que quedava lliure, Ponsatí va declarar, segons el compte d'Anwar al Twitter: «Hem guanyat la batalla però no la guerra, encara queda un llarg camí!». I va demanar donatius a la seva pàgina de recaptació de fons.

A les portes del tribunal, l'advocat va explicar que Ponsatí «afronta un únic càrrec de sedició» d'acord amb l'euroordre emesa pel Tribunal Suprem espanyol, que, segons ha dit, «està plena de contradiccions i errors». Això seria, tot i els aclariments que va oferir la setmana passada el jutge espanyol Pablo Llarena, després que una primera versió de l'ordre europea de detenció fos rebutjada per les autoritats britàniques. Segons Anwar, «tot i que acusa Clara de tot, no ofereix exemples de cap dels suposats delictes».

L'advocat va rebatre la posició que, segons les seves paraules, va exposar ahir el fiscal, en representació de la Justícia espanyola, que va argumentar que els actes contra l'Estat «no poden ser tolerats». Va avançar que l'argument de l'exconsellera durant aquest procés d'extradició serà que, de ser lliurada, no té garantit el dret a «un judici just» i s'exposa a «un simulacre» judicial on «l'únic veredicte possible és el de culpable».

La defensa, va afegir, també detallarà els presumptes «abusos per part de l'Estat espanyol» en la seva gestió de la crisi a Catalunya i no descarta cridar a declarar polítics espanyols, alguns dels quals -va dir- han intentat «interferir» en el procés escocès.

Clara Ponsatí considera les acusacions en contra seva «políticament motivades», va reblar Anwar, que va recordar que «l'arcaic» delicte de sedició és del segle XVI i «per sort Escòcia el va abolir fa molt de temps».

Previ a aquesta primera vista, l'exconsellera d'Educació de la Generalitat de Catalunya es va lliurar al matí en una comissaria d'Edimburg, on va ser retinguda en compliment de l'ordre europea de detenció cursada pel Suprem espanyol.

En el seu aclariment de l'ordre inicial, Llarena va explicar que, al costat de la resta del Govern català, Ponsatí va fer passos per facilitar la celebració del referèndum d'independència de Catalunya «malgrat conèixer la il·legalitat i nul·litat del procés, que finalment va desembocar, tal com es preveia, en actes violents». Segons l'escrit del jutge, Ponsatí en la seva condició d'autoritat pública el 6 i el 29 de setembre del 2017 «va desobeir les resolucions i els requeriments reiterats del Tribunal Constitucional del Regne d'Espanya, així com l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya», i va prendre mesures per celebrar el referèndum. «Tot això amb l'objectiu d'aconseguir l'alteració de l'ordre legal i constitucional vigent», conclou l'informe.