L'excomissari en cap dels Mossos d'Esquadra, el bagenc Mossos d'EsquadraMiquel Esquius, declararà dilluns vinent en el judici per presumpta desobediència contra el president de la Generalitat, Quim Torra.

A més d'Esquius, també hi estan citats la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el conseller d'Interior, Miquel Buch; l'exportaveu del Govern i regidora de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi; el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa i diversos agents de la Policia Nacional.

Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el judici començarà a les 09.00 hores amb la declaració de Torra, que s'enfronta a una petició de la Fiscalia d'inhabilitar-lo durant un any i vuit mesos per presumptament incomplir resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) en no retirar llaços grocs i estelades dels edificis de la Generalitat en període electoral.

Encara que el judici havia de celebrar-se els dies 25 i 26 de setembre, finalment el TSJC el va reprogramar per al dia 18 de novembre davant "la impossibilitat material de tramitar complidament" la recusació que Torra va presentar contra el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas, així com contra el magistrat Carlos Ramos, instructor d'aquestes recusacions.

Després de la intervenció de Torra, serà el torn dels agents de la Policia Nacional, dos dels quals declararan mitjançant una vidoconferència, i d'Esquius a última hora del matí.

A la tarda, Carrizosa serà el primer a declarar a partir de les 16.00 hores, seguit de Cunillera, Artadi, el síndic de greuges --Rafael Ribó-- i l'últim serà el conseller d'Interior, Miquel Buch.