Una llibreta trobada el 2018 en el despatx del president de la Fundació CATmón, Víctor Terradellas, entitat afí a CDC, classifica els comandaments dels Mossos d'Esquadra en funció de la seva ideologia. Entre els noms que hi apareixen hi ha el surienc Miquel Esquius

El document qualifica els diferents caps policials segons la seva lleialtat, patriotisme i afinitat amb el procés, segons han avançat 'El Periódico' i 'La Vanguardia'. Concretament, les categories es titulen «patriotisme i determinació», «capacitat de gestió i carisma» i «lleialtat institucional».

Són els comandaments de l'època d'abans de l'1-O, ja que hi ha apareixen noms com el major Josep Lluís Trapero i els comissaris David Piqué, Joan Carles Molinero, Joan Figuera i Manel Castellví, entre d'altres. També hi ha anotacions de tipus personal, informant sobre la seva orientació sexual o si són ex policies nacionals o ex guàrdies civils.

A la llibreta de Terradellas, l'actual comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, que en l'època era responsable d'intel·ligència, és classificat amb signes positius en tots els extrems i amb l'acotació "molt" en la valoració del seu patriotisme, com exmembre del sindicat nacionalista Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya.

Per la seva banda, l'excomissari en cap dels Mossos Miquel Esquius, a qui Sallent va rellevar el mes de juliol passat després d'onze mesos en el càrrec, és valorat amb punts positius en els tres conceptes, més l'afegit: "CDC Cultural evolutiu cap a la ind".

El comissari Ferran López, que va ser nomenat responsable del cos després de la destitució de Trapero, obté positius en les tres avaluacions, encara que amb l'anotació de "moderat" a la de patriotisme.

Terradellas va ser detingut en aquella operació, juntament amb 28 persones més, per una presumpta trama de subvencions irregulars a fundacions i entitats vinculades a l'espai convergent. En el passat va ser l'encarregat de les relacions internacionals de CDC.

Prop d'una cinquantena de noms

En total són 45 comandaments classificats. Hi ha definicions com ara "patriota, covard i ven fum". D'un excap a Girona diu que és un "roig" i que és membre de la Policia Nacional vinculat a partits polítics contraris al procés. També hi ha informacions sanitàries personals o fins i tot es parla de l'orientació sexual d'alguna de les comandaments. La llibreta valora la seva capacitat de gestió i el seu carisma.

En el document apareixen qualificatius i definicions com "molt roig", "molt espanyolista", "militant d'ERC", "votant del PP", "Opus", "molt religiós", "malalt", "lesbiana" o "depressió". D'un cap diu que fa llistes d'independentistes i sobre altres assegura que estan vinculats a CDC.

Interior remarca la "professionalitat" i "neutralitat" dels caps dels Mossos

Després de la difusió del contingut de la lliberta, el Departament d'Interior ha mostrat el seu "suport i confiança" a "tots i cadascun" dels comandaments dels Mossos d'Esquadra. En un comunicat, Interior reconeix la "vàlua professional" dels caps de la policia catalana i destaca que, des de la seva creació, els membres del cos actuen amb "absoluta neutralitat política", tal com està previst per llei en el seu codi de conducta.

Segons la conselleria, la "vàlua professional" dels comandaments ha quedat "demostrat al llarg dels anys, protegint el lliure exercici dels drets i llibertats i garantint la seguretat ciutadana, vetllant, des de la proximitat, per la convivència pacífica i la protecció de les persones i els béns, d'acord amb l'ordenament jurídic".