El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han signat aquest dimarts al Congrés un preacord per a un govern de coalició i buscaran ara nous suports per aconseguir la majoria parlamentària. Tots dos han comparegut plegats per signar el document que desbloqueja la formació de govern, però que no resol quina serà la composició. Segons han explicat, aquesta qüestió es debatrà després de la investidura. Només se'n sap un detall: el secretari general de Podem serà vicepresident.

En declaracions durant l'acte Iglesias ha assegurat que l'acord era una "necessitat històrica" i aquest serà "un govern de coalició progressista a Espanya que combini l'experiència del PSOE i la valentia de Podem". Segons Sánchez és "un acord per quatre anys" basat en la "cohesió i la lleialtat".

Iglesias ha assegurat que totes dues formacions han signat el document amb "generositat" i disposició de "deixar enrere els retrets", i ha promès lleialtat. "Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat", ha sentenciat. Aquest, segons Iglesias, ha de ser un govern que "treballi pel diàleg per resoldre la crisi territorial i per la justícia social com a millor vacuna contra l'extrema dreta".

Sánchez, per la seva banda, ha afirmat que aquest és un projecte "il·lusionant" que permet superar les diferències que han tingut les dues formacions. L'objectiu, ha explicat, és la formació d'un govern "rotundament progressista" i estable on "l'únic" que no hi tindrà mai cabuda serà "l'odi i la confrontació". Segons Sánchez, és "un acord per quatre anys" que haurà d'anar acompanyat d'altres suports.

Per aquest motiu tots dos s'han compromès a buscar el suport d'altres forces polítiques. El PSOE farà una ronda amb tots els grups per "fer viable una majoria parlamentària estable" que duri una legislatura. En definitiva, segons Sánchez, el camí que comença ara és "un projecte il·lusionant i esperançador".

Els cal l'abstenció d'ERC i el BNG

El pacte entre el PSOE i Unides Podem per a un govern de coalició suma 155 vots al Congrés i per superar la sessió d'investidura necessitaria afegir altres forces a l'equació. Una de les possibilitats és el suport de PNB, Més País, Partido Regionalista Cántabro, Teruel Existe i Nova Canárias més l'abstenció d'ERC

Segons estableix la Constitució, per ser investit president es necessita majoria absoluta en una primera votació, és a dir, 176 'sí', o bé majoria simple (més vots a favor que en contra) en una segona.

Aquesta majoria absoluta exigiria a PSOE i Unides Podem sumar als seus 155 diputats un total de 21 vots, la qual cosa sembla molt improbable ja que es tractaria d'afegir a formacions que s'han declarat antagòniques entre si.

El preacord aposta pel "diàleg a Catalunya" sempre "dins de la Constitució"

El document firmat consta de 10 punts on entre altres els dos partits es comprometen a "fomentar el diàleg a Catalunya" buscant "formules d'entesa i trobada sempre dins de la Constitució". Segons el text, el govern d'Espanya "tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política". PSOE i Podem també es comprometen a "enfortir l'Estat de les autonomies" per "assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència" i garantir "la igualtat entre tots els espanyols".

Segons el document, el preacord té com a objectiu situar Espanya "com a referent de la protecció des drets socials a Europa" i expressar el compromís "en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l'acció de govern".

Els detalls de l'acord es faran públics en els pròxims dies, però aquest dimarts s'han avançat ja les seves bases que parteixen d'un compromís de "consolidar el creixement i la creació d'ocupació" mitjançant el combat a la "precarietat del mercat laboral" i garantint una feina "digna, estable i de qualitat".

Lluita contra la corrupció i el canvi climàtic

PSOE i Podem també aposten per "treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció", així com blindar la revalorització de les pensions i, entre altres, "controlar l'extensió de les cases d'apostes".

També es comprometen a lluitar contra el canvi climàtic, enfortir les petites i mitjanes empreses, i aprovar nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a la mort digna.

El preacord inclou una aposta per la cultura i les polítiques feministes i un compromís de lluita contra el despoblament. També una reforma fiscal justa i progressiva "que ens acosti a Europa i a la que s'eliminin els privilegis fiscals".