L'exsecretari de relacions internacionals de CDC i president de la fundació Catmon, Víctor Terradellas, investigat en una causa sobre frau en subvencions, va alertar el 2016 l'aleshores president Carles Puigdemont que el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, li ocultava informació i només la reportava a Oriol Junqueras.

Així consta en una carta, a la qual ha tingut accés Efe, que Ter-radellas va remetre el 23 de juny del 2016 a Puigdemont i a l'expresident Artur Mas, en què recomanava crear un «grup propi per a l'acció exterior» coordinada des de la conselleria de Presidència, aprofitant la trajectòria internacional que ell mateix havia impulsat des de CDC. La carta, una de les moltes que Terradellas enviava a dirigents de l'òrbita nacionalista, figura en el sumari de la causa que instrueix el titular de jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, contra una suposada trama corrupta per la concessió fraudulenta de subvencions a fundacions afins a CDC.

Després de les eleccions autonòmiques del 27-S del 2015, en què es va imposar la candidatura conjunta de JxSí (postconvergents i ERC), Puigdemont va nomenar Raül Romeva (ERC) al capdavant de la conselleria d'Acció Exterior per tal d'internacionalitzar el procés independentista.

Terradellas, que, segons la Guàrdia Civil, tenia ascendència i influència sobre Puigdemont, va remetre una carta el juny del 2016 a l'aleshores president i a Mas en què alertava que un excònsol dels EUA de Barcelona, Jan Hartman, l'havia avisat sobre el «desgavell» que havia detectat a la conselleria de Romeva. «De tot el que em va explicar preocupa, sobretot, el fet que s'amagui informació al MHP Puigdemont. Que aquesta és una pràctica continuada del departament i que respon a directrius específiques», indicava a la carta.

Terradellas, que el 2011 havia estat nomenat secretari de Relacions Internacionals de CDC, no estalviava crítiques a la gestió en la conselleria d'Acció Exterior per part de Romeva: «No hi ha una línia clara de treball ni respecte a les delegacions ni respecte al missatge que es vol transmetre a l'exterior». «El mateix conseller s'ha volgut significar especialment en les qüestions de cooperació al desenvolupament, però ho ha fet des de la perspectiva d'ONG i no com a Govern. El personal en què ha confiat té una visió poc nacional del treball, i prioritza la relació entre ciutats i no entre nacions», es queixava.

Segons l'exdirigent de CDC, aquesta «descoordinació voluntària» amb Puigdemont per part de Romeva contrastava amb la seva voluntat de coordinar-se amb el departament de vicepresidència, a mans del líder republicà Oriol Junqueras, «abans de compartir informació amb el departament de Presidència».

Davant d'aquesta situació, Ter-radellas plantejava a Puigdemont la necessitat que es dotés d'un grup propi per a l'acció exterior dirigit des del Palau de la Generalitat, «més enllà de mantenir el contacte i la trajectòria» que havien estat construint des de CDC i des del Govern. «Aquest projecte, ho sabeu, el teniu a les mans i està a punt de posar-se en marxa en el moment que considereu convenient. En tot cas, convindria adoptar mesures en relació amb la deriva del departament d'Exteriors», insistia la carta.

Aquell mateix dia, el 23 de juny del 2016, coincidint amb la revetlla de Sant Joan, Terradellas va remetre una altra carta, en aquest cas únicament a Artur Mas, en què li plantejava els pros i contres que considerava que tenien els aspirants a la secretaria general de CDC. De l'exconsellera Neus Munté advertia que s'havia «desgastat» en l'àmbit de la política catalana i que era una bona aspirant a liderar, al costat de l'exconseller Santi Vila, una candidatura gua-nyadora a Barcelona que fes «ombra» a Ada Colau.

Sobre l'actual consellera de Presidència, Meritxell Budó, Ter-radellas ressaltava que era un perfil «absolutament trencador» i alhora «fidel» a la tradició del partit. «També ens interessa la seva sensibilitat projueva», apuntava l'exdirigent de CDC, que es referia a més a la «innegable» vàlua de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, si bé l'inquietava el seu «tarannà individualista».

Terradellas era prolífic en les seves cartes a dirigents polítics, com la que va enviar a Mas després de la seva fallida investidura després de les eleccions del 27-S, en què li proposava l'«acció heroica» de cedir la presidència a Carles Puigdemont. També va plantejar una «tercera via» per eludir el debat sobre una candidatura conjunta de CDC i ERC en unes eventuals eleccions generals, promovent una candidatura unitària sorgida des de la societat civil i liderada per l'exdiputat de la CUP David Fernández, el que els permetria «desactivar» el «boicot» d'ERC i situar «en llocs de privilegi» de la llista noms de CDC.