L'excomissari en cap dels Mossos d'Esquadra Miquel Esquiusde retirar les pancartes i llaços de les façanes dels edificis de la Generalitat el passat mes de març.

Esquius ha declarat com a testimoni durant el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha assegurat que no hi havia cap dificultat aparent en els edificis per complir el manament. Els Mossos van rebre l'ordre directa de la JEC i van instar Presidència a complir-la, amb l'advertiment que si no ho feia, ho faria la policia catalana.

L'excomissari bagenc Miquel Esquius diu que no era difícil complir l'ordre de la JEC

L'excomissari bagenc Miquel Esquius diu que no era difícil complir l'ordre de la JEC

Esquius ha explicat a primera hora del matí del divendres 22 de març va rebre per correu electrònic l'ordre de la JEC demanant retirar llaços, pancartes, fotos de polítics i altre tipus de simbologia propera a determinades formacions polítiques que estiguessin penjats en façanes d'edificis de la Generalitat. Poc després va rebre un correu similar del conseller d'Interior, Miquel Buch, que li indicava que els Mossos es dirigissin al director de l'Oficina del President perquè donés instruccions a tots els departaments. Des de Presidència no es va posar cap obstacle als Mossos. De fet, de manera "immediata" es va retirar la simbologia del balcó del Palau de la Generalitat, i es va explicar verbalment als Mossos que es donarien ordres a tots els departaments.

El comissari va donar ordres a totes les regions policials perquè revisessin el compliment de l'ordre i no hi va haver gairebé cap incidència rellevant. En poques hores tots els edificis requerits van complir la instrucció policial.

Com que totes les parts han renunciat a la resta de testimonis, el judici ha seguit amb la prova documental, de la qual s'ha reproduït parcialment una roda de premsa del Govern amb l'exconsellera Elsa Artadi parlant de la qüestió. L'advocat de Torra, Gonzalo Boye, ha impugnat l'informe de la Policia Nacional amb fotos de les façanes amb llaços, ja que esmenta un departament que no existeix, com el de Governació i Relacions Institucionals, i no inclou les fotografies originals, que estan emmagatzemades als telèfons mòbils dels agents.

A continuació, totes les parts han elevat a definitives les seves conclusions provisionals, que inclouen penes de 20 a 24 mesos d'inhabilitació i multes de 30.000 a 72.000 euros. La sessió s'ha suspès fins les 4 de la tarda, quan està previst que cada part faci públic el seu informe final. Després serà el torn del dret a l'última paraula per part de Torra.