L'excomissari en cap bagenc dels Mossos Miquel Esquius va declarar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va rebre l'ordre de retirar els llaços grocs i les pancartes en favor dels presos per part de la JEC i del conseller d'Interior, Miquel Buch, i que no hi va haver cap objecció quan la va comunicar al cap de Presidència.

Esquius, que va comparèixer davant el tribunal com a testimoni del ministeri públic, va explicar que va rebre l'ordre de retirar aquesta simbologia tant per part de la JEC com del conseller d'Interior. Va relatar que, primer, va rebre un correu electrònic de la JEC en el qual se li comunicava l'acord d'aquest òrgan que es retiressin tots els símbols de Palau, de les conselleries i dels edificis públics dependents de la Generalitat. Poc després, va prosseguir l'excomissari en cap de la policia catalana, va rebre un correu del conseller d'Interior en el qual explicava que havia estat instat a donar ordres als Mossos per procedir a la retirada d'aquests símbols, i que se'ls va donar la instrucció d'acudir al departament de Presidència per posar en el seu coneixement l'acord de la JEC.

Preguntat si hi va haver alguna objecció per part del cap de Presidència, Esquius va assegurar que «en absolut», i que aquest va afirmar que anava a notificar l'acord a les conselleries, ja que Presidència era l'òrgan encarregat de comunicar l'acord. Va explicar que es van donar instruccions per escrit a les comissaries perquè visitessin els edificis públics per comprovar si s'havia complert l'ordre de la JEC, amb l'advertiment que, en cas contrari, els Mossos haurien de fer-la efectiva, com els va comunicar Buch.

Prèviament, van comparèixer quatre agents de la Policia Nacional que van formar part del comissionat encarregat de comprovar si al Palau de la Generalitat i a les conselleries de la Generalitat seguien les pancartes sobre els «presos polítics» i els llaços grocs o si bé havien estat retirats, com havia ordenat la Junta Electoral Central. Els quatre testimonis, a proposta del ministeri públic, van declarar que la seva missió va consistir a fer fotos d'aquests edificis i d'aixecar una acta sobre la presència o no d'aquesta simbologia, que després van remetre als seus superiors.