L'expresident del Govern estatal José María Aznar creu que Espanya necessita una aliança de partits constitucionalistes per evitar que el règim constitucional del 78 entri en una crisi «terminal», però avisa que aquesta aliança de partits constitucionals no pot liderar-la el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez. «Aquesta aliança de partits constitucionals no pot estar encapçalada per qui està fent la contraaliança», va dir a preguntes dels periodistes durant la presentació d'un informe de la fundació FAES sobre l'OTAN.

El president de FAES va destacar que Espanya ha d'afrontar «un procés secessionista sense resoldre», atès que no ha estat «desmantellat» ni «derrotat» i «perviu quotidianament en les institucions del país», afectant la «credibilitat i la vigència» del sistema constitucional. A més, va recordar que el país s'ha vist abocat durant anys a eleccions successives que «minen» la confiança dels espa-nyols en el sistema vigent.

En aquest escenari, va indicar que, després de les generals del 10 de novembre, hi havia «dues oportunitats molt clares» per abordar aquesta situació: la constitució d'«una gran aliança constitucional» o la creació d'una «coalició de socialistes radicals, comunistes i independentistes».