Esquerra Republicana efectuarà el pròxim dilluns una consulta interna perquè la militància decideixi la posició del partit en la investidura de Pedro Sánchez, segons ha pogut saber El Periódico. Mitjançant vot electrònic, ja assajat amb l'elecció de la nova executiva, la pregunta a respondre per part de la militància és: «Està d'acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a través d'una taula de negociació?» L'horari de votació serà de 9 del matí fins a les 20.30 hores. A les nou es coneixeran els resultats. Es preveu que avui mateix el partit es dirigeixi per correu electrònic a la militància per detallar-los els detalls de la votació.

L'abstenció d'ERC és clau per a la reelecció del candidat socialista després de l'acord de govern de coalició amb Unides Podem i el possible recolzament de diverses forces minoritàries. Les consultes internes formen part dels objectius de la nova direcció proclamada al setembre.

L'últim precedent d'una consulta a les bases a Esquerra va provocar un autèntic terratrèmol polític. Va ser el 2006, quan la militància republicana va tombar la pretensió de la direcció del partit de recolzar el projecte de reforma de l'Estatut. ERC es va veure obligada a demanar el 'no' en el referèndum i això va precipitar la seva sortida del Govern i el final del primer tripartit.

No es preveu que la consulta de dilluns provoqui els mateixos efectes, per dues raons. La primera és que la direcció mostrarà una estricta neutralitat sobre això i, segon, perquè el resultat que es preveu, que és el 'sí', és a dir, el rebuig de la investidura de Sánchez llevat que es formi una taula de negociació, forma part del 'corpus' declaratiu de la direcció d'ERC.