El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va insistir ahir en la necessitat d'establir un diàleg i una negociació amb l'Estat amb «garanties», que «en aquest moment -va dir- passen per la figura del relator».

En una declaració davant els mitjans després de la reunió de la Comissió Mixta entre la Generalitat i l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, el conseller va ser preguntat per la reunió que ahir van mantenir el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont a Waterloo. Calvet va explicar que es tractava d'una «visita ordinària» per abordar el moment polític «que necessita una anàlisi profunda tant pel que fa al Govern de la Generalitat a la relació amb l'Estat». La reunió entre Puigdemont i Torra, que va girar a l'entorn dels nous escenaris polítics, va ser qualificada de «privada i sense declaracions posteriors» per fonts de Junts per Catalunya.

El conseller va emfatitzar que el Govern vol reprendre el diàleg amb el Govern central des de la base de la declaració de Pedralbes que és, segons Calvet, «l'últim punt en el qual ens situem tots dos governs». No obstant, va recordar que «des de llavors han passat altres coses a tenir en compte, com la sentència del procés, per tant en qualsevol circumstància de diàleg i negociació amb l'Estat aflorarà la situació dels presos polítics i els exiliats», va dir.

Així mateix, el conseller va dir que el punt de partida de negociació dels partits polítics independentistes amb el PSOE per a la investidura partirà de la declaració de la Llotja de Mar. Calvet va recordar que la declaració de Pedralbes incloïa termes com el dret a l'autodeterminació i la figura del relator. Sobre l'última, el conseller considerat que «no hi pot haver diàleg i negociació sense que hi hagi garanties, transparència, voluntat de seguiment del que es parla i la seva implementació. El diàleg i la negociació, a la qual sempre estem disposats, ha de tenir garanties i les garanties en aquest moment passen per la figura del relator».