El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès el judici als membres sobiranistes de la mesa del Parlament en l'etapa de Carme Forcadell un cop l'acusat Joan Josep Nuet ha estat reelegit diputat d'ERC al Congrés, per estudiar si envia la causa al Tribunal Suprem.

En una providència, la sala civil i penal del TSJC suspèn el judici per desobediència als companys de Forcadell, fixat per als dies 28 i 29 de novembre i 3 i 4 de desembre, ja que considera «materialment impossible» resoldre amb antelació la qüestió de competència plantejada arran de l'elecció de Nuet com a diputat al Congrés, el que el converteix en aforat davant el Suprem.

La sala dona cinc dies a les parts perquè exposin els seus arguments sobre la competència del TSJC després de l'elecció de Nuet, per si entenen que l'existència d'una «connexitat» entre la conducta de l'aleshores secretari tercer de la mesa i els altres acusats impedeix separar la causa en dos procediments diferents.

El TSJC tenia previst jutjar a partir de la setmana que ve els exmembres sobiranistes de la mesa Lluís Maria Corominas (PdeCAT), Lluís Guinó (PDeCAT), Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet (PDeCAT) i Joan Josep Nuet (CSQP, ara a ERC), a més de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, per a qui la Fiscalia demana penes de fins a un any i vuit mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència greu.

El TSJC va citar el judici quan Nuet -que havia estat elegit diputat d'ERC al Congrés en les generals d'abril passat- va perdre la seva condició en dissoldre les Corts arran de la convocatòria dels comicis del passat 10 de novembre.

Un cop Nuet ha revalidat la seva acta com a diputat al Congrés, ha recuperat el fur davant el Suprem, davant la qual cosa la sala civil i penal del TSJC, liderada pel president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, ha decidit obrir un termini per escoltar les parts sobre les conseqüències que això podria tenir sobre la seva competència a l'hora de sotmetre a judici i dictar sentència.

Per aquest motiu, la sala dona cinc dies a les parts perquè es posicionin sobre si entenen que hi ha una connexitat entre la conducta de Nuet i la de la resta d'acusats «que impedeixi escindir el coneixement de la causa sense afectar la seva continència».