Ciutadans i PPC coincideixen a assenyalar la necessitat que hi hagi un «front comú constitucionalista» que planti cara a l'independentisme a Catalunya, però difereixen en com s'ha d'articular: els taronges proposen consensuar l'estratègia i els populars advoquen per una coalició electoral.

Els líders d'aquests partits a Catalunya, Lorena Roldán i Alejandro Fernández, es van reunir ahir al Parlament, acompanyats per representants de les seves formacions, per abordar formes de col·laboració. A la sortida, tots dos van destacar la «cordialitat» en què va transcórrer la trobada, si bé van admetre que persisteixen discrepàncies de fons que ja havien aflorat en els últims mesos.

A l'agost, els populars catalans van registrar la marca Catalunya Suma -inspirada en l'aliança Navarra Suma, que aglutina PP, Cs i Unión del Pueblo Navarro- perquè fos el paraigua d'una coalició constitucionalista que concentrés el vot dels no independentistes en cas d'avançament electoral. Ciutadans es va apressar a descartar una coalició per a unes hipotètiques eleccions autonòmiques, una negativa que va mantenir quan, amb motiu de la repetició electoral del 10 de novembre, el PPC va tornar a plantejar Catalu-nya Suma i fins i tot va oferir que qui liderés la candidatura fos la dirigent taronja Inés Arrimadas en detriment de la popular Cayetana Álvarez de Toledo.

En la trobada d'ahir, Roldán va declinar explorar una coalició amb el PPC perquè, segons va dir, «aquest no era l'objecte de la reunió». «Hi ha assumptes més urgents», va dir Roldán, que va destacar que ni tan sols hi ha una convocatòria electoral sobre la taula. Per a la dirigent de Ciutadans, el més urgent és que la seva formació, el PSC i el PPC «deixin les sigles de banda» i acordin una bateria de mesures que serveixin per mitigar «les conseqüències del procés».