El president de la Generalitat, Quim Torra, va descartar ahir avançar eleccions i les va situar l'any 2021, quan la legislatura compleix els quatre anys, un moment en què ja va avançar ahir que no serà candidat de JxCat. Fins a quatre vegades va negar que vulgui avançar eleccions quan se li va preguntar per això en una entrevista a RAC1, en què tampoc va voler posar-se en la hipòtesi que serà inhabilitat per un possible delicte de desobediència, ja que creu que pot guanyar la batalla judicial en instàncies espanyoles o europees.

Així, «si de mi depèn, que depèn de mi», no hi haurà eleccions el 2020, va remarcar Torra, que va negar que en la reunió amb l'expresident català Carles Puigdemont a Bèlgica tractessin l'escenari de l'avançament electoral.

Torra va remarcar que no té «cap intenció» de convocar-les, si bé va admetre que en aquests temps «les coses no depenen només del president de la Generalitat», però, ara mateix, va insistir, descarta «completament qualsevol avançament electoral».

En aquest sentit, va situar les eleccions el 2021, quan toquen, i en aquests comicis va descartar ser candidat: «No em tornaré a presentar a cap altra elecció», va afirmar el president català. Preguntat per si hauria de presentar-s'hi Puigdemont com a candidat, Torra va respondre: «Això no ho sé contestar». El president va negar que en algun moment s'hagi plantejat dimitir, si bé reconeix que ha passat per moments «difícils».

Torra va admetre que l'horitzó és «gris» després que els tres partits independentistes no hagin pogut consensuar una resposta unitària a la sentència del procés, i va remarcar que la culpa és de tots, també seva, perquè com a president de la Generalitat és el «responsable de tot». En aquest sentit, va admetre que «potser» no ha tingut «l'encert de trobar les complicitats» entre les forces sobiranistes per poder disposar d'un horitzó «clar».

El TSJC rebutja el recurs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs de súplica que va interposar la defensa de Quim Torra perquè elevés la seva causa per desobediència a la justícia europea, i el remet a articular aquest tràmit quan s'hagi dictat sentència.

En una providència, la sala civil i penal del TSJC ha desestimat el recurs que dimarts va plantejar Torra després del seu judici per desobediència a la Junta Electoral per no retirar a temps els llaços grocs en període electoral, en considerar que se li havia privat el dret a un jutge imparcial.

En el seu escrit, Torra recorria la decisió de l'alt tribunal català de no admetre en el judici cinc qüestions prejudicials que va plantejar per denunciar que s'havien vulnerat els seus drets en aquest procediment. La defensa del president exigia que s'elevessin aquestes qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i que es declarés nul·la la decisió que va adoptar in voce durant el judici el president de tribunal, Jesús María Barrientos, que les va rebutjar per «extemporànies».