La violència continua plenament instal·lada a diversos països d'Amèrica del Sud, on les manifestacions contràries als governs i les seves mesures estan derivant en disturbis i respostes desmesurades de les forces de seguretat. El darrer país que ha tingut morts als carrers és Colòmbia, on el ministre de Defensa, Carlos Holmes Trujillo, va anunciar que almenys tres persones van perdre la vida durant les protestes que es van produir durant la vaga general que va tenir lloc dijous al país.

Trujillo va explicar que dues de les morts es van produir durant enfrontaments amb la policia als municipis de Buenaventura i Candelaria, tots dos al departament de Vall del Cauca (sud-oest), en intentar aturar diversos saquejos a zones comercials de la zona. La tercera de les morts no va ser detallada.

A Bolívia, taüts deixats al mig del carrer, amb la gent corrent al voltant espaordida mentre els policies llançaven gasos lacrimògens, va ser la trista imatge en què va acabar dijous una multitudinària marxa que havia arribat tranquil·lament a La Paz. La processó amb fèretres va sortir de la veïna ciutat d'El Alto, per avançar uns setze quilòmetres en unes quatre hores de marxa fins arribar al centre de la Paz.

La multitud acompanyava diversos fèretres amb els cadàvers d'alguns dels vuit morts quan un operatiu militar i policial buscava dimarts passat posar fi al setge de centenars de manifestants per alliberar un comboi de camions cisterna a El Alto.

Pel que fa a Xile, l'acord que va adoptar el Govern i representants de l'oposició per implementar un paquet de mesures socials d'urgència durant la matinada de dijous no ha aconseguit evitar un repunt de les protestes i la violència que sacsegen aquest país des del mes passat.