La proposta de resolució impulsada per JxCat, ERC i la CUP, que defensa l'autodeterminació i que va ser suspesa parcialment pel Tribunal Constitucional (TC), ha reobert disputes entre les forces independentistes, que no han aconseguit anar a l'una a l'hora de presentar esmenes al text.

JxCat i la CUP han impulsat les seves esmenes per separat, mentre que ERC, molesta amb aquests moviments, que considera «partidistes», ha optat per no presentar-ne cap.

Les tres formacions independentistes van acordar el 22 d'octubre una proposta de resolució per rebutjar la sentència del procés i reafirmar-se en l'exercici de l'autodeterminació. Amb aquest text reptaven el TC, que va acabar suspenent el punt relatiu a l'autodeterminació (el número 11) en una providència del 5 de novembre passat, després de la impugnació presentada pel Govern del PSOE. Després d'un nou toc d'atenció del TC, el butlletí oficial de Parlament va publicar que la part afectada de la proposta de resolució independentista quedava suspesa, de manera que aquests punts no es podran debatre ni votar a l'hemicicle.

Els últims dies, JxCat, ERC i CUP han intentat abordar junts aquest nou escenari, però l'acord no ha estat possible, de manera que els antisistema primer, dimarts passat, i els postconvergents després, aquest mateix divendres, van presentar les seves pròpies esmenes al text, que s'ha de votar en el pròxim ple del Parlament, que se celebrarà la setmana que ve. Fonts republicanes van «lamentar» ahir els «moviments individuals i partidistes» al voltant d'un text que «buscava des del principi la unitat estratègica» entre independentistes al Parlament. Molesta amb aquests moviments i davant la falta d'acord a tres bandes, ERC de moment no preveu presentar les seves pròpies esmenes, van explicar fonts republicanes, que han remarcat que la proposta de resolució en resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés «era i ha de ser conjunta».

Com que es tracta d'una proposta de resolució presentada conjuntament per JxCat, ERC i CUP, és possible que les tres forces intentin unir les seves esmenes abans de ple de la setmana que ve.

JxCat ha introduït pel seu compte 4 esmenes: la primera denuncia la «censura prèvia» del TC sobre el punt 11, la literalitat es reprodueix només com a recordatori: «Per això reitera i reiterarà tantes vegades com ho vulguem els diputats i diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l'autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalu-nya per decidir el seu futur polític».

Les altres tres esmenes de JxCat reivindiquen «poder debatre i votar» sobre autodeterminació i monarquia al Parlament, remarquen que el TC s'ha convertit en un «instrument» dels Governs de l'Estat per «silenciar les demandes democràtiques» i critiquen les «diligències il·legals» de la Fiscalia contra membres de la Mesa de la cambra catalana.

La CUP ja va presentar la seva esmena dimarts passat, en què també critiquen la «censura» del TC i, en tal cas, es reiteren en el punt suspès per l'alt tribunal.