El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va afirmar ahir que no es plantegen «canviar el model o la llei» de la immersió lingüística a les escoles de Catalunya, sinó que volen millorar l'educació i el plurilingüisme. En declaracions als mitjans després de votar en la consulta dels socialistes sobre el preacord de govern entre el PSOE i UP, Iceta va explicar que l'objectiu continua sent que, «en acabar l'escolaritat obligatòria, els joves dominin perfectament el català, el castellà i l'anglès».

Però va manifestar la necessitat de flexibilitzar el model: «Hi ha algunes zones que poden necessitar un reforç del català, d'altres que poden necessitar un reforç del castellà, i totes, en general, de l'anglès».

«Hem de flexibilitzar els nostres mecanismes i deixar que siguin els mestres els qui determinin quina llengua cal reforçar», va declarar, mentre que ha considerat que el Govern central ha de mostrar el seu suport als professionals. «L'escola ha fet un esforç importantíssim i d'èxit, però cal continuar millorant-la i donar suport als mestres i a les mestres, que són les persones a qui confiem aquesta tasca», va assegurar, i va dir que volen aconseguir una escola d'excel·lència que compleixi amb la seva funció social.

En resposta a la qüestió lingüística, el diputat de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco, va explicar que troba que la nova proposta del PSC és «una presa de pèl». Segons el diputat, els canvis d'opinió «amb motius electorals» no se'ls creu ningú.

En una atenció als mitjans, Martín Blanco va destacar que els socialistes catalans «no han fet mai res» en aquest sentit i han manifestat «menyspreu» perquè la gent pugui aprendre en la seva llengua materna. «És surrealista que ara vulguin donar lliçons d'un model plurilingüe».

«El PSC no ha fet absolutament res perquè a Catalunya les famílies de castellanoparlants tinguin dret a estudiar castellà, com tampoc que les famílies de catalanoparlants aprenguin bé el castellà», va criticar Nacho Martin Blanco. Afegeix el fet que el PSC hagi governat en dos tripartits defensant un model d'immersió lingüística que compartia amb els republicans i també amb ICV ara «els resta credibilitat».