El president de la Generalitat Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès van reclamar ahir la necessitat de disposar d'uns pressupostos per al 2020. Ho van fer durant la inauguració de l'estació de la L10 Sud Ciutat de la Justícia.

Torra va explicar que «és absolutament imprescindible tenir pressupostos l'any que ve per disposar d'uns comptes públics que permetin més transport públic però també millor educació i sanitat». «No són de govern ni d'uns partits polítics concrets sinó de país, de tots».

Torra també va carregar, però, contra el Govern espanyol i el que considera una manca d'inversió en infraestructures. Va dir que «només s'ha executat el 14% del pla de Rodalies i només el 12,1% del pla d'urgències», asseverant que, en canvi, la Generalitat ha construït des del 2011 més de 30 quilòmetres de vies.

«Són necessaris per poder continuar la nostra tasca, per poder fer més estacions de metro o acabar el tram central de l'L9 és absolutament imprescindible tenir pressupostos l'any que ve», ha assenyalat Torra durant la inauguració de l'estació de metro Ciutat de la Justícia.

El president, que va subratllar que l'aprovació dels pressupostos permetran que la ciutadania tingui «un futur millor», va insistir en els «greuges» que pateix la Generalitat. «Des del 2011, en una situació financera molt adversa, la Generalitat ha construït més de 30 quilòmetres de xarxa de metro i ferrocarril, mentre que l'Estat, des del 1978 no ha posat en servei cap quilòmetre nou a la xarxa de rodalies.

«Com a país ho hem de denunciar i no ho hem de permetre. Això sí que afecta, i molt, l'economia del país», va afegir Torra. També ha expressat el «compromís» del Govern tant amb el transport públic com amb la relació amb els ajuntaments catalans, especialment els de les tres ciutats més grans: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Terrassa.

Així mateix, Torra va defensar l'ús i creixement del transport públic i dels «beneficis associats que genera», com la reducció de les emissions d'efecte hivernacle i la «cohesió social i territorial».

El conseller va reivindicar seguir ampliant la xarxa de transport públic amb la connexió de les línies de FCG Llobregat-Anoia i Vallès i l'obertura de les futures estacions de metro Ernest Lluch (L5) i Zona Franca (L10) com a mesures per lluitar contra la crisi climàtica.

Negociacions per la investidura

D'altra banda, les negociacions entre el Govern i els comuns avancen, però encara no hi ha res tancat. El vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va incidir en les argumentacions del president Torra. Espera que les negociacions amb els comuns sobre els pressupostos de la Generalitat «fructifiquin» les properes setmanes perquè «Catalunya necessita un pressupost, no pas la Generalitat o el conseller per tal de poder desenvolupar polítiques socials».

Per això, Aragonès espera que les reformes de l'IRPF, l'impost de successions o la fiscalitat verda rebin el suport dels partits que ja van votar-hi favorablement en el debat de política general del Parlament, que va incloure també el PSC i JxCat, fent referència als Comuns.

A més a més, Pere Aragonès creu que el pressupost català no s'ha de subordinar a altres negociacions com les del pressupost de l'Ajuntament de Barcelona o la investidura de Pedro Sánchez al Govern espanyol.