L'exeurodiputat català Francesc Gambús va morir ahir a Brus-sel·les als 45 anys. Gambús va ser eurodiputat durant la legislatura 2014 i 2019 en representació d'Unió. Havia centrat bona part de l'activitat parlamentària a la Comissió de Medi Ambient i l'economia circular, i també era molt actiu en les polítiques d'agricultura. Recentment havia presentat el llibre Fem-ho circular!, en el qual apostava per «lluitar amb fermesa contra el canvi climàtic i crear més llocs de treball» amb un nou model de consum i producció.

Convençut europeïsta

Gambús actualment treballava a la capital europea com a assessor de l'eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs al grup popular de la cambra. Va ser director general de Relacions Exteriors de la Generalitat entre el 2011 i el 2014, i regidor de Comerç i Consum a l'Ajuntament de Barcelona entre el 2010 i el 2011. El polític, que es va forjar a les files d'Unió, també havia treballat com a cap de gabinet de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

La seva carrera europea havia començat a final dels 90, quan va ser assessor de l'eurodiputada d'Unió Concepció Ferrer (1998-2004). Posteriorment, va treballar amb el grup de CiU al Congrés del Diputats durant el període 2005-2007).

Gambús, en una iniciativa conjunta amb altres eurodiputats catalans, bascos i gallecs, el 2017 va ser el primer en fer un discurs en català al ple per reivindicar l'oficialitat de la llengua en el 25è aniversari de l'aprovació de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries.

Després de conèixer la mort de Gambús, diferents polítics de signe molt divers van expressar el seu pesar per aquesta sobtada pèrdua, mentre que des d'institucions com Òmnium Cultural també van enviar una abraçada a la seva família. Entre ells trobem la delegació del PP al Parlament Europeu, que va expressar el seu «profund pesar» per la mort de l'exeurodiputat i exdirigent d'Unió Democràtica i va transmetre el seu condol als seus afins.

El secretari general d'Units per Avançar i diputat al Parlament, Ramon Espadaler, va comunicar el seu condol: «Impactat davant la trista notícia de la mort sobtada de Francesc Gambús, amb qui he compartit projecte polític, il·lusions i compromís durant molts anys en el si d'Unió Democràtica de Catalunya».