Els candidats pro democràcia als comicis locals que es van celebrar diumenge a Hong Kong han aconseguit prop del 90% dels escons dels consells de districtes en una jornada electoral caracteritzada per una històrica participació. Més de 2,9 milions de persones, el 70% de la població, van acudir a les urnes en un moment clau per a la regió administrativa especial xinesa, una antiga colònia britànica que es troba sumida en una de les revoltes més importants de la seva història des que es va tornar a la Xina el 1997.

L'oposició al Govern xinès ha obtingut 396 dels 452 escons, la qual cosa suposa un clar rebuig als candidats pro establishment i, per tant, a l'administració de la líder de Hong Kong, Carrie Lam, segons va informar la cadena de televisió local RTHK després de conèixer els resultats preliminars.

El recompte suposa una dura patacada per als candidats favorables a Pequín, que han perdut més de 240 escons en comparació amb els resultats de les eleccions celebrades el 2015.

Els resultats tenen diverses implicacions: els candidats pro democràcia han arrabassat de moment el control de 117 escons al Comitè Electoral (format per 1.200 membres) de cara a les eleccions previstes per al 2022, en què es triarà al nou cap de Govern de Hong Kong. A més, controlen 17 dels 18 districtes de la regió.

El diputat oficialista Junius Ho, candidat a Tuen Mun, va publicar un missatge a Facebook en què reconeixia la seva derrota després de rebre poc més de 2.600 vots, 1.200 menys que el seu rival, Lo Chun-Yu, del Partit Demòcrata. Ho va alertar d'un resultat «anormal» i «lamentable» que ho posa tot «potes enlaire». També el diputat oficialista Ho Kai-ming ha perdut per un estret marge davant de Chan Kin-man, del Partit Democràtic, mentre que el diputat Michael Tien ha estat derrotat pel candidat opositor Lau Cheuk-yu.

També a Sham Shui Po s'hauria imposat el candidat de l'oposició, Lao Ca-hang, després de derrotar Vincent Cheng, de l'Aliança Democràtica per a la Millora i el Progrés d'Hong Kong (DAB), afí a Pequín. No obstant això, la presidenta de la DAB, Starry Lee, hauria derrotat el candidat de l'oposició, Leung Kwuok Hung, a Kowloon, un dels municipis més importants de la regió autònoma de Hong Kong. Leung va comparèixer davant la premsa per reconèixer la seva derrota, tot i que va assenyalar que Lee podria ser l'única candidata oficialista que s'imposi en els 18 consells de districte.