El president de la Generalitat, Quim Torra; el de Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van encapçalar ahir la representació institucional en la lectura del manifest unitari contra la violència masclista que es va dur a terme amb motiu del dia mundial contra aquesta xacra.

Per primera vegada, en l'acte va participar-hi també el subdelegat de Govern a Catalunya, Carlos Prieto, per la qual cosa es tracta de la primera jornada que tingut un representant estatal en la lectura del manifest unitari.

Les actrius de la sèrie Les de l'hoquei Natalia Barrientos i Júlia Gibert van llegir a la plaça Sant Jaume el manifest unitari consensuat per la Generalitat, les diputacions i les entitats municipalistes catalanes per commemorar el 25 de novembre, el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència cap a les Dones 2019.

El manifest adverteix que «una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes les dones» i fa una crida a continuar treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per a l'eradicació de les violències masclistes i la reparació de les supervivents.

Després de la lectura del manifest i un minut de silenci per expressar el condol per a les dones, fills i filles assassinades, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i la tinent d'alcalde de Drets Socials i Feminismes de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, van atendre els mitjans de comunicació. Totes dues van manifestar el condol a la família de la jove assassinada ahir mateix per la seva parella a Tenerife i van criticar el boicot de Vox als actes previstos amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista. «La reivindicació ha de ser cada dia, perquè malauradament en la nostra societat la xacra del masclisme i de les violències masclistes segueix, 1.025 feminicidis des del 2010 i tantes dones que pateixen en silenci», va assenyalar la consellera. Budó, que va lamentar que «una formació política de la ultradreta espanyola (en referència a Vox) intenti boicotejar aquesta reivindicació tan necessària, dient que la violència no hi entén de gèneres». «Doncs no. La violència té gènere. Hi ha violència masclista contra les dones i mentre hi hagi una sola dona víctima de la violència masclista estarem juntes per denunciar i lluitar contra aquesta xacra», va sentenciar la consellera. Per la seva banda, Laura Pérez va posar èmfasi en què la necessitat d'acabar amb les violències masclistes «empeny a la unitat per dir prou» i va manifestar el compromís de les institucions de Catalunya a «no fer un pas enrere, sinó molts endavant», i la satisfacció de «blindar aquest suport institucional». La regidora va lamentar que aquesta unitat contra la violència masclista no s'estigui veient a tot Espanya.