El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va dir ahir que el PSOE no demana a ERC «un vot favorable o que doni suport a l'acció de govern», sinó només que «permeti desbloquejar» la situació política a Espanya per «facilitar la governabilitat».

Ábalos va atendre la premsa després de participar a Londres al segon Fòrum d'infraestructures Espanya-Regne Unit, que aplega empreses de tots dos països per analitzar possibles col·laboracions en territori britànic.

El secretari d'Organització del PSOE va assenyalar que, vist el resultat de les últimes eleccions, «ara el multipartidisme és una realitat que cal gestionar» a Espanya i el que planteja el seu partit és «que es faciliti la governabilitat i s'impedeixi el bloqueig».

Aquesta crida, va apuntar, es fa «a totes les formacions amb capacitat de bloquejar» el procediment de formació de Govern i va instar a fer un pas davant de partits «amb més responsabilitat i experiència i més coneixement de la situació» que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Els equips negociadors de PSOE i ERC, els 13 escons del qual es preveuen clau per a la investidura de Sánchez, es reuniran demà al Congrés per primera vegada, després de l'aval de la militància republicana a abordar amb els socialistes la creació d'una taula de negociació sobre Catalunya. «El que demanem a ERC és no oposar-se al fet que a Espanya hi hagi govern. No li demanem un vot favorable ni suport a l'acció de govern, simplement que permeti desbloquejar», va sostenir el ministre a Londres.

Pel que fa a si les negociacions bilaterals podrien desenvolupar-se entre els líders i no només a través de comissions, Ábalos va dir que «cal normalitzar» les relacions entre els governs central i autonòmics, perquè «Espanya és un Estat descentralitzat». Sobre les perspectives d'èxit d'aquestes consultes, el ministre en funcions va insistir que el PSOE està «obert al diàleg» i va anticipar que amb ERC pot haver-hi «punts de trobada» en objectius com serien «perfeccionar l'autogovern i millorar el sistema de descentralització a Espanya». Segons el ministre, els socialistes encaren el diàleg amb els independentistes «dins del marc legal», si bé, va concloure, la llei «pot ser modificada, però també a través de la llei».

Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, va subratllar que la reunió entre el PSOE i ERC prevista per a demà serà «de partit a partit» i tindrà com a objectiu «trobar alguna sortida per tenir investidura i arrencar la formació d'un govern».