L'exdiputat del partit oficialista Rússia Unida i politòleg Serguei Markov està disposat a respondre qualsevol pregunta de la justícia espanyola sobre els seus contactes amb el president de CATmón, Víctor Terradellas, investigat per presumptes subvencions il·legals al procés. «Si el fiscal general (sic) té preguntes, pot enviar fàcilment un representant a Moscou i podem reunir-nos amb ell, per exemple a l'ambaixada espanyola. O teòricament si ells hi estan interessats puc anar a Espanya per respondre totes les preguntes», va dir a Efe Markov.

El nom de Markov, professor de la Universitat Estatal de les Relacions Internacionals de Moscou (MGIMO), apareix escrit en una llibreta confiscada per la Policia Nacional durant l'escorcoll de la seu de CATmón el maig de l'any 2018, segons ha informat el diari El Periódico.

El politòleg va assegurar a més que ha enviat a través del seu assistent un correu electrònic a l'ambaixador espanyol a Rússia, Fernando Valderrama, en què li ofereix anar a la legació per «explicar» les seves trobades amb l'exsecretari de Relacions Internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) «i respondre totes les preguntes». En el correu electrònic, sempre segons Markov i el seu equip, l'analista polític sol·licita en concret una reunió o una conversa telefònica amb l'ambaixador, ja que «el seu nom apareix repetidament en mitjans espanyols en vista dels seus contactes amb alguns líders del moviment per la independència de Catalunya».

Markov va explicar dilluns al ministeri rus d'Afers Estrangers «tots els detalls dels quals tinc coneixement» sobre les reunions amb Terradellas el 2017 en «la cúspide de la crisi» catalana, i en què aquest va intentar recaptar el suport rus a la DUI, segons l'exdiputat de Rússia Unida. «Van preguntar què faria el Govern rus si el nou Govern català reconegués la pertinença de Crimea a Rússia», ha explicat l'analista polític, encara proper al Kremlin.

D'altra banda, Terradellas va desvincular ahir l'expresident català Carles Puigdemont dels seus contactes a Rússia per recollir suports a la independència i de la llista en què classificava comandaments dels Mossos pel seu nivell de patriotisme, després de recalcar que sempre «anava per lliure». En una entrevista a RAC 1, Terradellas, investigat per la seva presumpta relació amb una trama de concessió fraudulenta de subvencions, va negar que desviés ni un sol euro d'aquestes ajudes públiques per sufragar les despeses de Puigdemont a Bèlgica o per als preparatius de l'1-O, com sospita el jutge instructor.