Dos dies abans que es reuneixin al Congrés els equips negociadors del PSOE i d'ERC per aplanar el camí a la investidura de Pedro Sánchez, el portaveu de la formació republicana, Gabriel Rufián, augmenta la pressió i afirma que sense el compromís d'un calendari sobre Catalunya votaran que no a Sánchez. Un compromís que els d'ERC volen que els socialistes signin per escrit i que haurà de preveure un calendari per a una futura taula de resolució del conflicte polític entre governs, el d'Espanya i el de la Generalitat.

No obstant això, des del Govern de Catalunya es veu amb cert «escepticisme» la negociació amb el PSOE i advoquen per obrir el diàleg amb la Moncloa després de la investidura i amb l'acord de Pedralbes del mes de desembre passat com a «punt de partida», va afirmar ahir la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

Si finalment s'acorda una taula de negociació en la qual es pugui parlar de tot, també d'autodeterminació -com demanen JxCat i ERC- i Sánchez és investit, llavors arribaria el torn del diàleg formal entre governs, explica Budó.

Mentrestant, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una compareixença al Congrés, després d'acreditar-se com a diputat electe, va insistir que la taula ha de ser «entre governs» i adverteix que ERC farà servir la força dels seus tretze diputats per resoldre un «conflicte de país».

A la pregunta de si l'autodeterminació de Catalunya és una posició irrenunciable, Gabriel Rufián es va limitar a demanar «menys soroll i més despatx. Com menys soga comprem, millor». I per solucionar el conflicte, Rufián reivindica discreció i molt diàleg, si bé retreu a Sánchez que només parli de taules de negociació «quan no pot triar» i es veu «der-rotat».

Demà se celebrarà al Congrés la primera trobada dels equips negociadors del PSOE i ERC, i serà després de l'aval de la militància de la formació republicana a abordar amb els socialistes una taula de negociació sobre Catalunya.

Una negociació que busca l'abstenció d'ERC per facilitar la investidura de Sánchez, tràmit que els socialistes volen que sigui abans de Nadal, en línia amb els compromisos assumits pel president en funcions i candidat de PSOE durant la campanya.

D'acord amb aquests terminis, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, sosté que «seria bo» que la investidura se celebri «amb urgència», «si pot ser abans de Nadal», i per això apel·la a la responsabilitat dels partits.

També el ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande Marlaska, confia que hi hagi investidura el desembre, abans de Nadal, i veu «factible» negociar amb ERC si el que demana és constitucional.

Entre els requisits que exigeix la formació republicana hi ha negociar «entre iguals», és a dir, entre governs, sense condicions sobre els assumptes a tractar, amb garanties de compliment dels compromisos i amb un calendari per formar una taula de negociació sobre el «conflicte» de Catalunya.