Familiars de quatre víctimes -tres d'espanyoles i una d'anglesa- van acusar, ahir en el judici, de «negligència» la companyia aèria Lufthansa per l'accident d'un avió de la seva filial Germanwings ocorregut el març del 2015, quan un copilot es va suïcidar estavellant als Alps francesos un vol procedent de Barcelona.

Després de la primera sessió del judici davant el Jutjat Mercantil 10 de Barcelona -que seguirà avui-, l'advocat d'aquestes famílies, Carlos Villacorta, va explicar en declaracions als periodistes que l'objectiu dels familiars és que es declari la «responsabilitat» de Lufthansa i la seva companyia low cost Germanwings pel sinistre, en el qual van morir 150 persones -144 passatgers, dos pilots i quatre membres de la tripulació.

El lletrat va detallar que Lufthansa s'encarregava d'entrenar els pilots i controlar el seu estat i que es va donar la llicència al copilot que va estavellar l'avió, Andreas Lubitz, malgrat que ja va tenir el 2008, durant la seva etapa de formació, un primer trastorn depressiu major «amb idees suïcides», pel qual va haver de ser ingressat. A més, a final del 2014 el copilot «va ocultar» a la compa-nyia que estava visitant diversos metges i que prenia medicació incompatible amb pilotar avions, i l'advocat va destacar que l'aerolínia va poder tenir coneixement a principi del 2015 de la situació de Lubitz a través de comunicats de baixa, segons es desprèn de l'informe elaborat per la comissió que va investigar el cas a França.

Al judici hi van intervenir dos perits dels demandants, una psiquiatra i un expert en aeronàutica, que han elaborat un informe en el qual han conclòs que Lubitz hauria d'haver estat considerat no apte per volar i que Lufthansa no en va fer el seguiment apropiat. La psiquiatra va exposar que el 15% dels pacients amb depressió greu i aquestes idees s'acaben suïcidant, a més d'assenyalar que es tractava d'una recurrència del primer trastorn sofert per Lubitz l'any 2008.