La Fiscalia ha demanat que sigui el Tribunal Suprem i no el Tribunal Superior de Catalunya el que jutgi Joan Josep Nuet per permetre la tramitació de les lleis del procés, atès que a partir de la setmana que ve serà aforat davant d'aquest òrgan per la seva condició de diputat d'ERC al Congrés.

El ministeri públic ha presentat un escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què recorda a més que el Suprem va resoldre que els exmembres sobiranistes de la mesa acusats de desobediència fossin jutjats a l'alt tribunal català, cosa que portaria ara a celebrar dos judicis paral·lels en diferents instàncies judicials, un contra Nuet i un altre contra la resta d'imputats.

El judici per desobediència contra Nuet i contra els exmembres de la mesa del Parlament Lluís Maria Corominas (PDeCAT), Lluís Guinó (PDeCAT), Anna Simó (ERC), Ramona Bar-rufet (PDeCAT) i Joan Josep Nuet (CSQP, ara a ERC), a més de l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, estava inicialment assenyalat per a aquesta setmana, però el TSJC l'ha suspès per estudiar si envia la causa al Suprem atesa la condició d'aforat del futur diputat republicà.

De fet, la causa per desobediència contra els exmembres de la mesa -que a més de Nuet inclou un altre diputat de Parlament, el postconvergent Lluís Guinó- estava en mans del TSJC perquè el TS la va separar del procés contra els líders independentistes i la va remetre a l'alt tribunal català perquè la jutgés. El TSJC ha demanat ara a acusacions i defenses que es pronunciïn sobre si Nuet ha de ser jutjat pel Suprem i si la causa es pot escindir, perquè la resta de membres de la mesa siguin enjudiciats a Catalunya.

En el seu escrit davant del TSJC, la Fiscalia sosté que Nuet -ara diputat electe d'ERC després d'abandonar l'espai dels comuns- «adquirirà formalment la seva condició de diputat al Congrés» el proper 3 de desembre, dia en què està previst que es constitueixin les Corts. Per al ministeri públic, Nuet serà llavors aforat davant el Suprem, «fur de caràcter constitucional que, més enllà del concret moment processal en què la condició de diputat ha estat adquirida, imposa la competència de la sala segona del Tribunal Suprem» per enjudiciar.

Pel que fa a la conveniència d'escindir el judici, la Fiscalia recorda en el seu escrit que va ser el Suprem el que va enviar la causa de la mesa a Barcelona, de manera que amb l'excepció de Nuet la resta d'imputats haurien de ser jutjats a Catalunya, «llevat d'expressa indicació de l'alt tribunal». La Fiscalia suggereix aquesta divisió de la causa tot i que, precisa, «sense entrar a definir en el present tràmit si seria possible procedir a l'enjudiciament de les conductes atribuïbles» a la resta dels acusats «de manera escindible o singularitzada».

El TSJC va assenyalar el judici de la mesa quan Nuet -que havia estat elegit diputat d'ERC al Congrés en les generals de l'abril passat- va perdre la seva condició en dissoldre's les Corts arran de la convocatòria dels comicis del 10 de novembre. Els encausats, que al seu dia van declarar davant el Suprem pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, afronten penes d'inhabilitació per un delicte de desobediència, per haver permès la tramitació de les lleis de referèndum i de transitorietat que el Parlament va aprovar els dies 6 i 7 de setembre del 2017, tot i les advertències del Constitucional.