L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Michal Bobek va donar ahir la raó al raper mallorquí Josep Miquel Arena, conegut artísticament com Valtònyc, quant al fet que Espanya no hauria d'haver aplicat de manera retroactiva la llei penal espanyola del 2015 per sol·licitar la seva extradició a les autoritats judicials belgues, sinó la del cas concret que implica una condemna menor.

Les conclusions de l'advocat general no són vinculants per al tribunal amb seu a Luxemburg, encara que en la majoria dels casos la sentència que es dicta mesos després sol seguir la línia marcada per aquest dictamen.

Bobek respon així una qüestió prejudicial del Tribunal d'Apel·lació de Gant (nord de Bèlgica) que va sol·licitar que s'aclarís si en el marc de l'Ordre de Detenció i Lliurament Europeu cursada contra el cantant per la justícia espanyola calia aplicar de manera retroactiva la llei penal espanyola del 2015, que castiga de forma més severa, amb fins a tres anys de presó, l'apologia del terrorisme, en comptes de la del 2012, en vigor quan van passar els fets.

El lletrat europeu també apunta, no obstant això, que la consulta al TUE no tracta sobre la fonamentació de la resolució condemnatòria per la qual es reclama el lliurament de Valtònyc, ni tampoc sobre si el delicte d'enaltiment del terrorisme pot subsumir-se automàticament en la categoria de terrorisme.

Per això, explica en el seu dictamen, ni les seves conclusions ni la sentència que finalment dicti el tribunal europeu tenen impacte sobre altres aspectes que afecten la potencial execució de l'euroordre.

El mallorquí, a Bèlgica des de juny del 2018, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència posteriorment confirmada per la sala segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar en primera instància el lliurament de Valtònyc el setembre del 2018 al·legant que no existia la doble incriminació, és a dir, cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya no està tipificat com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica, decisió que va recórrer la Fiscalia de Gant.

Valtònyc va celebrar ahir l'opinió de l'advocat general del TJUE. Segons Valtònyc, la conclusió del magistrat mostra que «quan Espanya juga fora de casa no pot interpretar la llei com vol».