El Constitucional té previst estudiar aquesta setmana els recursos de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras contra la situació de presó preventiva en la qual va estar gairebé dos anys i contra la negativa de permetre-li anar a votar al Parlament després de ser elegit diputat a les eleccions del 2017.

Segons fonts jurídiques, entre els assumptes que abordarà el TC en el ple d'aquesta setmana, hi ha els dos esborranys de sentència relatius a diversos recursos de Junqueras, una ponència del president de tribunal, Juan José González Rivas, i un altre del magistrat Juan Antonio Xiol.

Aquest últim és el ponent de l'esborrany relatiu el recurs que va presentar Junqueras a l'acte del jutge Llarena, del 12 de gener del 2018, en el qual declarava la seva incapacitat d'assistir als plens al Parlament per participar en les votacions, i instava la Mesa a arbitrar el procediment perquè delegués el seu vot mentre romangués en presó preventiva.

Segons va avançar El Mundo, en principi Xiol advoca en el seu esborrany per emparar Junqueras en aquest assumpte, si bé les fonts insisteixen que es tracta d'una proposta que ha d'estudiar i debatre el ple, per la qual cosa aquesta no té perquè coincidir amb la decisió final. El dubte està en si els magistrats aconseguiran arribar a un acord o es trencarà la unanimitat que s'han esforçat a mantenir en els recursos derivats de la causa del procés.