La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, assumirà temporalment a partir d'aquest divendres la cartera d'Afers Estrangers, UE i Cooperació després de la marxa de Josep Borrell, que el dia 1 de desembre començarà a exercir com a alt representant de la UE per a la Política exterior i Seguretat Comuna (PESC).

Borrell renunciarà al seu càrrec aquest divendres i el Consell de Ministres formalitzarà el seu cessament. La seva renúncia serà efectiva amb la publicació del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dissabte, 30 de novembre.

No obstant això, al estar el Govern en funcions, el cap de l'Executiu no pot nomenar un nou ministre, així que ha d'assignar a un altre membre de Govern el despatx ordinari dels assumptes del seu Departament.

Així va succeir ja quan la llavors ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va ser elegida presidenta de Congrés el passat mes de maig. Des de llavors, el titular d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, assumeix també les seves funcions.