El raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, ha celebrat aquest dimarts l'opinió de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en la qual ha defensat que l'Estat no pot reclamar l'extradició del raper basant-se en un codi penal posterior al del moment de la condemna i els fets. Segons Valtònyc, la conclusió del magistrat mostra que "quan Espanya juga fora de casa no pot interpretar la llei com vol".

Malgrat subratllar que l'opinió de l'advocat general del TJUE no és "conclusiva", Valtònyc s'ha mostrat confiat que si el jutge segueix les conclusions de l'advocat general, cosa que passa en el 80% dels casos, el Tribunal d'Apel·lació de Gant rebutjarà finalment la seva extradició.

Després que s'hagi fet pública l'opinió de l'advocat general del TJUE, Valtònyc ha celebrat que li hagi donat la raó i ha assegurat que ja esperaven que la conclusió del magistrat fos en aquest sentit. "Sabíem que cauria a favor nostre perquè és de primer de dret. És obvi que quan vaig cometre el delicte tenia una tipificació i hauria de ser conscient dels anys que comportava", ha dit.

A més, el raper s'ha mostrat confiat que el Tribunal d'Apel·lació de Gant, que serà qui decideixi finalment sobre la seva extradició, rebutgi tornar-lo a Espanya en cas que la decisió del TJUE segueixi l'opinió de l'advocat general. "L'únic que farà Gant és rebutjar l'extradició", ha apuntat Valtònyc, malgrat que una sentència a favor seu del TJUE no serà decisiva per resoldre l'euroordre.

Dona per "esgotada" la via d'Estrasburg

D'altra banda, Valtònyc ha confirmat que dona per "esgotada" la via d'Estrasburg després que el Tribunal Europeu de Drets Humans desestimés el seu recurs contra la condemna de tres anys i mig de presó per delictes d'enaltiment del terrorisme a Espanya.

Segons ha explicat el raper, dona per esgotada aquesta via perquè entén que no se l'està vulnerant "cap dret jurídic" en aquest moment ni té "cap risc" perquè no està a la presó. Així, continuar endavant per la via d'Estrasburg "significaria que hauria d'anar a la presó i llançar aleshores una nova petició".

"Confio que un altre raper que està ara a la presó vagi a Estrasburg", ha dit Valtònyc, que ha assegurat que amb aquesta via volia crear jurisprudència per a altres persones que es trobin en el seu cas a Espanya.

"Va ser una mala notícia a nivell col·lectiu, malgrat que això no afecta l'extradició", ha afirmat Valtònyc, que creu que amb la desestimació del seu recurs el tribunal ha perdut una "oportunitat" per "mostrar que està a favor dels drets humans".