Des d'aquest dijous Iñaki Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó durant un temps taxat, encara que la direcció de centre penitenciari no té encara data per analitzar aquesta petició i pronunciar-se, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries. Si es resolgués en les pròximes dates, el marit de la Infanta Cristina podria passar les festes nadalenques amb la família.

El cunyat de Rei porta 17 mesos a la presó, pel que ha complert ja una quarta part de la seva condemna a cinc anys i deu mesos pel 'cas Nóos'. Com passa amb qualsevol altre pres classificat en segon grau, Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó amb un màxim de 36 dies a l'any --18 dies per semestre--, encara que sense poder sumar més d'una setmana de forma consecutiva.

El passat 19 de setembre, Urdangarin va sortir per primera vegada de la presó de Brieva, lloc que va triar de forma voluntària després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació (tots dos a concurs), tràfic d'influències, frau a l'Administració i dos delictes fiscals. El marit de la Infanta està des de llavors en un mòdul en el qual no hi ha altres presos, ja que la d'Àvila és una presó de dones.

La seva primera sortida va ser després de l'autorització del jutge de Vigilància Penitenciària d'Àvila, que va acceptar la seva petició perquè assistís a una llar religiosa de Pozuelo (Madrid) dues vegades per setmana i un màxim de vuit hores a el dia. La decisió, recolzada per l'Audiència Provincial d'Àvila, es va fonamentar en aplicació de l'article 117 del Règim Penitenciari sobre "mesures regimentals per a l'execució de programes especialitzats per a penats classificats en segon grau", com és el cas d'Urdangarin.

Una vegada que ingressen a la presó, els reclusos tenen un límit temporal de dos mesos per ser classificats des del moment en què la sentència és notificada als centres penitenciaris. Després es torna a estudiar de forma automàtica la classificació de grau cada sis mesos com a màxim. L'última revisió d'Urdangarin va ser el juliol passat, romanent en segon grau. La seva progressió a tercer grau, en principi, es podria plantejar passada la meitat de la condemna, això és a partir del segon trimestre del 2021.