La majoria de ple del Tribunal Constitucional va frenar ahir una proposta d'un magistrat d'emparar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras davant d'una decisió del jutge Pablo Llarena en què no el va deixar anar a la sessió constitutiva del Parlament al gener del 2018.

Es tractava del segon recurs del líder d'ERC que tractava ahir el tribunal, després que rebutgés emparar-lo per nou vots a tres en relació amb un altre assumpte: les actuacions que confirmaven la seva presó preventiva -en la qual va estar gairebé dos anys .

El segon recurs és el que va presentar Junqueras contra la interlocutòria de gener del 2018 -quan ja era a la presó- en què el jutge Llarena va declarar la seva incapacitat d'assistir als plens al Parlament per participar en les votacions després de ser elegit diputat en les eleccions del 2017.

Fonts del tribunal de garanties van indicar que, tot i que la proposta encara no havia estat votada, la majoria de magistrats s'havien pronunciat en contra de la ponència de sentència elaborada pel progressista Juan Antonio Xiol, que en el ple de d'aquí a dues setmanes presentarà previsiblement un nou text d'acord amb el sentiment majoritari.

Aquest és un nou exemple de les discrepàncies que han sorgit en un ple on els magistrats han perdut la unanimitat que tant s'han esforçat a mantenir fins ara a l'hora d'abordar el fons dels recursos derivats de la causa del procés independentista de Catalunya.

En el cas de el recurs a la presó preventiva sí que hi ha una resolució aprovada, que es coneixerà en els pròxims dies, en què el TC nega que s'hagi vulnerat el dret a la participació i representació política de Junqueras i considera que la decisió de mantenir a la presó «compleix les exigències constitucionals de previsió legal, finalitat legítima i proporcionalitat».

No van estar d'acord amb la decisió de la majoria dels magistrats Juan Antonio Xiol, María Luisa Balaguer, Fernando Valdés, de caràcter progressista, que argumentaran la seva discrepància en un vot particular conjunt.