El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha inaugurat aquest dijous el nou Museu Històric del cos de Mossos d’Esquadra, situat a la comissaria de Sant Andreu de Barcelona. Buch ha visitat les instal·lacions acompanyat del director de la Policia, Pere Ferrer, i del comissari en cap, Eduard Sallent.

El museu, que ara obre portes, tindrà entrada lliure per a tota la ciutadania amb reserva prèvia. S'hi exposen quadres, uniformes, fotografies i documents relacionats amb la història del cos des dels seus orígens, amb prop de 3.000 peces històriques. Destaca un uniforme de mosso de finals dels anys 20, una jaqueta de sergent del període de la Generalitat republicana i una jaqueta del període de finals del segle XIX.

Pel que fa a les obres d'art, hi ha un quadre de Carlos Vázquez Úbeda de 1909 que retrata una parella de mossos d'Esquadra, així com diverses làmines i postals d'època. També s’hi exposen les diferents plaques credencials que ha tingut el cos al llarg de la seva història, i plaques de reconeixement a l´activitat policial desenvolupada, entre les que destaca una que va entregar el Banc de França l'any 1892 en agraïment per la desarticulació d'una banda de falsificació de moneda.

Així mateix, s'ha creat un fons fotogràfic d'imatges històriques dels Mossos des de finals del segle XIX als anys 1980, que se suma al fons documental que abasta des de principis del segle XVIII fins als anys 1980-1990. Té uns 20.000 documents de diferents èpoques, com ara documentació original de les primeres esquadres del segle XVIII o dels anys 1931-1936.