ERC va ratificar ahir que la seva posició, després de dues hores i mitja de reunió amb el PSOE, segueix sent negativa respecte a la investidura de Pedro Sánchez i va insistir a reclamar una taula de negociació entre governs «sense apriorismes ni temes vetats», però tornarà a parlar amb els socialistes el dia 3 de desembre.

Els republicans catalans van emetre anit un comunicat de cinc punts en el qual apuntaven que les dues parts reunides ahir al Congrés «han establert un punt de partida comú en constatar la necessitat d'abordar políticament un conflicte que és, essencialment, de naturalesa política».Reconeix ERC que en aquesta primera reunió entre els equips negociadors per abordar la viabilitat de la investidura de Sánchez «els diagnòstics de les parts no són coincidents», malgrat la qual cosa «comparteixen la necessitat de poder reprendre la via del diàleg entre partits i institucions, així com implicar en aquesta la societat civil». I afegeix que es tracta d'un diàleg que «ha de ser obert i sincer». ERC anuncia també que els sis interlocutors han acordat tornar a entrevistar-se el proper dimarts 3 de desembre al Congrés dels Diputats, després de la sessió constitutiva de la Cambra, que començarà a les deu del matí. Igualment explica ERC que els seus negociadors han traslladat als socialistes «que la solució democràtica per a Catalunya passa per una taula de negociació que es fonamenti en quatre pilars: Que sigui entre governs, sense apriorismes ni temes vetats, amb calendari i amb garanties de compliment». I en l'últim punt de la seva nota el partit manifesta que la seva posició respecte a «una eventual investidura» de Sánchez després de les converses d'ahir «segueix sent negativa».

Per part del PSOE van assistir a la reunió la portaveu del grup socialista al Congrés, Adriana Lastra, el secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, i el ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització de PSOE, José Luis Ábalos. En nom d'ERC hi van ser el seu portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el president de el Consell nacional dels republicans, Josep Maria Jové.

El PSOE, per la seva banda, va apreciar ahir «voluntat de diàleg i entesa» d'ERC i considera la seva primera reunió amb el partit republicà com un «primer pas» per treure el país de la situació de bloqueig en què es troba.

En un comunicat conjunt, PSOE i PSC constataven «l'existència de diferències però també de punts de trobada, i en tot cas una voluntat compartida de diàleg que permeti desencallar la formació de Govern i assegurar l'estabilitat política» . En el comunicat, el PSOE subratlla la necessitat de canalitzar el conflicte polític a Catalunya «des del diàleg i l'entesa institucional». També es refereixen a l'agenda que volen afrontar on tenen prioritat els drets socials però també la recuperació de drets civils i laborals «retallats pels governs del PP». A més, fan al·lusió a la situació industrial a Catalunya i al conjunt d'Espanya, en particular el sector de l'automoció. El PSOE considera que aquesta reunió s'ha produït en un ambient de diàleg constructiu i amb voluntat d'entesa «i donar a Espanya el Govern progressista que han triat els ciutadans».