La situació a Catalunya va influir en el vot del 43,9% dels ciutadans en les eleccions generals del 10 de novembre, mentre que no va afectar el 54,6%, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) donat a conèixer ahir.

En una enquesta feta entre el 28 d'octubre i el 9 novembre, el CIS assenyala, a més, que la crisi catalana va fer que el 60,1% dels que van admetre que els influïa en la seva decisió veiessin reforçada la seva intenció de votar per qui pensaven fer-ho. Només el 7,4% va canviar el sentit del seu vot motivat per la situació a Catalunya i ho va fer per un altre de diferent del qui pensava votar al principi.

Al 17% que no pensava anar a votar o tenia dubtes sobre a quin partit donar el seu vot, el va incentivar a acudir a les urnes, mentre que al 5,7% el va portar a abstenir-se.

A més, segons el CIS, la preocupació per la independència de Catalunya es va disparar entre la ciutadania després de la sentència del procés i dels disturbis que hi va haver als carrers. El 19% dels enquestats pel centre que presideix José Félix Tezanos cita la independència de Catalunya com a principal problema, nou punts més que en el baròmetre del mes anterior. Ja és la quarta preocupació ciutadana.

Com a principal problema dar-rere hi ha l'atur; ho diu així el 60,3% dels ciutadans, un percentatge tres punts per sobre de la percepció que va recollir el baròmetre de setembre-octubre.

L'ordre de les tres primeres preocupacions no canvia en l'anàlisi del CIS publicada ahir: després de l'atur, hi apareixen els polítics, el 45,5%, cosa que revela un repunt considerable, ja que fa un mes aquesta xifra era del 37,8%. I tot seguit la preocupació pels problemes econòmics, que puja també una mica, del 29,1 al 30,4% dels enquestats.

La independència de Catalu-nya, el novè problema a l'octubre, és ara el quart: preocupa ara el 19% dels ciutadans quan a l'octubre preocupava el 10,5 %. Desplaça la corrupció; el 18,4% ho considera com a problema primordial de país.

Tot seguit, la sanitat (15,2% dels enquestats), la qualitat de l'ocupació (13,3%), els problemes socials (12,6%), les pensions (11,4%) i la immigració (11,3%).

Crida l'atenció la caiguda de la preocupació per «la manca d'acords i la inestabilitat política», que en l'anterior baròmetre, setembre-octubre, el considerava «principal problema» el 13% dels enquestats, però en el publicat ahir ho veu així l'1,8.

La preocupació per la violència masclista arriba a el 5,7% dels entrevistats.