Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat al pont de Londres de divendres, on van morir dues persones després que un home els ataqués amb un ganivet de grans dimensions. En un comunicat emès per la seva agència de notícies, Amaq, i recollit per New York Times, l'organització terrorista assegura que l'autor de l'atemptat és combatent d'Estat Islàmic i que es tracta d'una resposta «a les crides a atacar» l'organització.

L'autor de l'apunyalament, identificat com a Usman Khan, de 28 anys, havia estat condemnat per terrorisme i va ser posat en llibertat l'any 2018. En concret, Khan va ser condemnat per delictes relacionats amb el terrorisme el 2012, segons va confirmar el màxim responsable antiterrorista de Scotland Yard, Neil Basu, que va assegurar que una línia «clau» de la investigació és establir com va dur a terme l'atac. Basu, amb la intenció d'aclarir la polèmica arran de l'atac, també va confirmar que Khan respectava totes les condicions de la seva posada en llibertat de la presó. La policia va escorcollar la residència de Khan a Staffordshire.

«Si bé encara estem a les primeres etapes de la investigació, en aquest moment no estem buscant activament ningú més en relació amb l'atac», va indicar Basu. «No obstant això, seguim fent consultes ràpides per assegurar-nos que cap altra persona va estar involucrada en aquest atac i que no hi ha una amenaça pendent per a la població», va afegir.

Segons va detallar, Khan va assistir a un esdeveniment a Fishmonger's Hall. «Creiem que l'atac va començar a dins abans d'abandonar l'edifici i va continuar cap al pont de Londres, on va ser detingut i posteriorment tirotejat», va especificar.

El ministre adjunt d'Interior, Brandon Lewis, va anunciar que el Govern revisarà les condicions de llibertat de presos per delicte de terrorisme després de conèixer que el responsable de l'atac de divendres va sortir en llibertat l'any passat després de complir una condemna prèvia per aquest motiu. El ministre va explicar que «la gent en aquesta situació està sotmesa a certes condicions i la policia les investigarà».

En concret, Khan es va declarar culpable, juntament amb vuit homes, de conspirar per bombardejar la Borsa de Londres, el Big Ben i l'abadia de Westminster el 2010, inspirats per Al-Qaeda, i posseïen una llista escrita a mà amb noms i adreces d'altres objectius potencials, inclòs el primer ministre britànic, Boris Johnson, alcalde de la ciutat en aquell moment, segons va detallar The Guardian.

De fet, el jutge que va dictar la sentència per aquests fets va identificar Khan i dos acusats més com «els gihadistes més importants» i va apuntar que no havien de ser alliberats fins que ja no representessin una amenaça per a la població.

Paral·lelament, el primer ministre britànic va defensar la necessitat que els terroristes com el que va perpetrar l'atemptat al pont de Londres compleixin penes més severes.

«No té sentit que nosaltres, com a societat, alliberem abans d'hora persones condemnades per delictes de terrorisme i de violència greu», va afirmar el primer ministre durant una visita a la zona de la capital britànica on divendres Khan va apunyalar diverses persones.