Pedro Sánchez no té intenció de provar la investidura si no disposa dels vots per ser elegit president pel Congrés, i així ho va fer saber el Govern ahir després que ERC digués que no té pressa per tancar un pacte amb els socialistes. L'Executiu segueix pensant, en qualsevol cas, que és possible la investidura abans de Nadal, i confia a arribar a l'acord amb els republicans.

«No anirem a una investidura fallida», va subratllar ahir després del Consell de Ministres la portaveu de Govern en funcions, Isabel Celaá, que tot i això va insistir a enviar un missatge d'optimisme. Així, Celaá va recordar que ja hi ha programada una altra reunió entre PSOE i ERC, i «si hi ha noves cites» és que hi ha «noves oportunitats». Però, a més, va defensar l'entesa entre tots dos com l'«ocasió de demostrar l'aposta per la convivència i el respecte a la pluralitat».

La ministra i portaveu de l'executiu feia aquestes reflexions hores després que Esquerra advertís que l'acord no és tan clar i tampoc és imminent.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va afirmar en una entrevista a TV3 que va veure al PSOE «receptiu» i disposat a «escoltar», tot i que queda «molta feina» perquè les posicions segueixen «molt allunyades», i per això va demanar als socialistes moviments «explícits» que demostrin que van «de debò».

Vilalta va assegurar que ERC va intentar arribar a un acord però va advertir que serà «complex» perquè les posicions segueixen «allunyades». A més, va recalcar que ERC no té «pressa» per tancar un pacte. «Això no va de dies», va dir la portaveu d'Esquerra.

I mentre ERC parla amb el PSOE, JxCat ha posat sobre la taula la seva exigència per reprendre el diàleg entre el Govern central i la Generalitat. En concret, volen un «gest de president a president», com va apuntar la portaveu al Congrés, Laura Borràs.

El PP descarta l'abstenció

Qui va tornar a descartar, per la seva banda i un dia més, l'abstenció és el PP. La seva portaveu al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va reiterar la posició del seu partit i va acusar Pedro Sánchez de pretendre forjar «un govern de sedició» en negociar amb «el delinqüent Junqueras».

«Sánchez està col·locant en mans d'un delinqüent les claus del Govern d'Espanya», va dir Álvarez de Toledo a Barcelona.