El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, van destacar ahir que no tenen pressa per arribar a un pacte amb el PSOE per a la investidura perquè la seva prioritat és arribar a «un bon acord».

«Necessitem crear un instrument, un bon acord, necessitem iniciar un camí que fa poc semblava impossible i això a vegades és incompatible amb les presses», va dir el portaveu parlamentari d'ERC, Gabriel Rufián, en declaracions als periodistes després de mantenir una reunió amb els dirigents de la seva formació al Congrés.

També Pere Aragonès va incidir en aquesta idea: «A nosaltres el temps no ens preocupa, ens preocupen els continguts», va posar en relleu el vicepresident de la Generalitat, que espera que si hi ha un acord, sigui «sòlid i amb garanties».

No obstant això, Rufián va evitar descartar que aquest acord pugui concretar-se abans de Nadal, però va assegurar que no se senten apel·lats per «pressions externes».

«Estem davant un conflicte d'una envergadura tan extraordinària que l'acord no es pot tancar evidentment en una reunió. Ara, tampoc volem dilatar el procés», va assegurar el portaveu dels republicans al Congrés.

Els grups parlamentaris d'ERC al Congrés i al Senat van fer ahir una reunió preparatòria per a la sessió constitutiva d'avui, dia en què tindrà lloc també la segona trobada amb els socialistes per negociar la investidura.

«És l'hora de negociar i, per tant, en les pròximes setmanes veurem si el PSOE està disposat a obrir aquesta etapa de negociació sincera amb Catalunya, honesta, per assolir una via de resolució d'un conflicte que és polític. Nosaltres plantejarem el dret a la autodeterminació», va afirmar Pere Aragonès, que també va apuntar que aspiren a construir una taula de negociació política entre els dos governs amb «garanties i calendaris».

«Catalunya vol decidir lliurement el seu futur polític i fins al moment des de l'Estat s'ha perseguit aquesta voluntat. Tenim companys a la presó, el conflicte és sobre la capacitat de Catalunya de decidir el seu propi futur», va dir Aragonès quan van preguntar-li si es negociaran cessions de competències.

ERC vol utilitzar la força dels seus diputats i senadors a la investidura per crear un instrument de resolució d'un conflicte polític i una taula de diàleg entre iguals. «I si això no passa, ERC votarà que no», va assegurar Aragonès.

D'altra banda, Gabriel Rufián no va contestar la pregunta de si han suggerit ells al PSOE que es reuneixi amb Junts pel Cat per abordar la investidura. «És positiu», va respondre Rufián, que no va revelar si el PSOE els ha mostrat el seu interès per anar a la investidura la setmana del 16 de desembre.