Vox ha obtingut finalment una vicepresidència a la Mesa del Congrés gràcies al fet que PSOE i Podem no han presentat un tercer candidat a les vicepresidències. Malgrat que ERC i JxCAT han donat suport als candidats de Podem per reforçar el cordó sanitari, com que el PSOE i Podem han concentrat el seu vot en Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE) i Gloria Elizo (Podem) per aconseguir les vicepresidències primera i tercera i no han presentat un tercer candidat, han deixat la vicepresidència segona per a Ana Pastor (PP) i la quarta per a Ignacio Gil-Lázaro (Vox).

El líder del PP, Pablo Casado, ha aplaudit l'elecció de Gil-Lázaro en el moment de l'anunci del resultat.

Finalment no ha calgut l'acord entre PP, Cs i Vox que reclamaven els populars per fer possible l'equació, de manera que la ultradreta ha entrat a l'òrgan de govern de la cambra amb els seus propis vots (52).

La Mesa queda constituïda amb majoria progressista sota la presidència de Meritxell Batet. PSOE (3) i Podem (2) hi ocuparan cinc llocs, i la dreta quatre amb PP (2), Vox (1) i un últim secretari del PP, Cs o Vox.Meritxell Batet, reelegida presidenta del Congrés dels Diputats en segona votació

Meritxell Batet continuarà exercint com a presidenta del Congrés dels Diputats La cap de llista del PSC ha obtingut l'aval de la cambra a la sessió constituent que ha tingut lloc aquest dimarts, on s'ha d'elegir la presidència i la Mesa del Congrés, i on els diputats han de prometre o jurar el càrrec. Batet ha rebut el suport de 166 diputats que corresponen al Grup Socialista, Podem, PNB, Compromís, Mas País, PRC, NC i Teruel Existe. El PP, Cs i Vox han votat Ana Pastor. ERC, JxCAT, CUP, Bildu i BNG han fet vots nuls demanant l'alliberament dels presos.

Batet presidirà una Mesa formada per cinc representants del PSOE i Podem i quatre dels partits de la dreta. Tindrà el primer escull en aquestes promeses o jures, després que el PP li enviés una carta advertint que havia de garantir que els diputats "respectin escrupolosament la llei i la Constitució". Batet li ha respost aquest dimarts amb una altra carta on li recorda que una sentència del TC va resoldre que són vàlides les fórmules que "no impliquin condició, reserva ni limitació de l'acatament de la Constitució".

Batet ha estat elegida en segona votació perquè no ha aconseguit la majoria absoluta en la primera i ha esdevingut presidenta del Congrés per majoria simple. Queden ara dues votacions més. La primera: la de les vicepresidències que segons el disseny que ha fet el PSOE seran per a Gloria Elizo (Podem), Alfonso Rodríguez Gómez de Celis (PSOE), Ana Pastor (PP) i Ignacio Prendes (Cs). La segona, la de les secretaries, que seran per a Gerardo Pisarello (En comú Podem), Sofia Hernanz (PSOE), Adolfo Suárez Yllana (PP) i una altra secretaria per a dreta.

Batet ha estat elegida amb els vots del Grup Socialista i al Podem, PNB, Compromís, Mas País, BNG, CC, PRC i Teruel Existe, mentre que el PP, Cs i Vox han votat Ana Pastor. La cap de llista del PSC a les passades eleccions presidirà una Mesa progressista on -si es compleixen els càlculs per a les votacions que ara venen- el Grup Socialista ostentarà tres cadires (Batet com a presidenta, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis com a vicepresident, i Sofia Hernanz com a secretària), i Podem dos (Gloria Elizo i Gerardo Pisarello).

La dreta tindrà quatre cadires, encapçalades per una vicepresidència per a Ana Pastor, i una cadira per a Ignacio Prendes (Cs) però no està clara encara la conformació d'aquest sector. Aquesta és precisament una de les incògnites de la sessió. El PP va oferir aquest dilluns un acord a Vox per fer el repartiment, de manera que els populars tinguessin dues cadires, Cs una i Vox una altra. Vox, però, no ha acceptat l'entesa -que implicava que havia de deixar vots a Cs en una de les votacions- i ha anunciat que vota els seus propis candidats, de manera que la ultradreta es podria quedar sense cap lloc a la Mesa.

ERC i JxCat escriuen «Llibertat» a la papereta per votar la presidència del Congrés

Els diputats d'ERC, JxCat i la CUP han escrit missatges reivindicatius a les paperetes de la votació de la presidència de la Mesa del Congrés dels Diputats. La papereta dels republicans tenia el missatge 'Llibertat' amb un llaç groc. Els diputats de JxCat han escrit a mà la paraula 'Llibertat' mentre que els dos diputats de la CUP han escrit també a mà el missatge 'Amnistia i autodeterminació'. Diversos diputats de les tres formacions han compartit imatges dels papers a Twitter. La votació de la Mesa del Congrés es fa amb urna.

Rosique menciona Junqueras, Forn, Turull i Sànchez a l'inici de la sessió de constitució del Congrés

La diputada d'ERC Marta Rosique -membre de la mesa d'edat- ha llegit els noms d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull i ERCOriol JunquerasJoaquim FornJordi TurullJordi Sànchez. Abans de començar la lectura dels noms dels diputats electes per ordre alfabètic Rosique ha dit els noms dels quatre líders independentistes d'ERC i JxCat condemnats per sedició pel Tribunal Suprem.

Fonts d'ERC expliquen que ha anomenat els presos que eren diputats a l'anterior sessió de constitució "perquè haurien de ser" aquest dimarts a la cambra baixa i "no s'han pogut presentar al 10-N després de la sentència". El president de la mesa d'edat, Agustín Javier Zamarrón, ha cridat a l'ordre a Rosique quan ha acabat la lectura dels noms dels diputats electes perquè "els noms pronunciats previs als del diputat Ábalos no corresponen als diputats electes". Han aplaudit la intervenció de Zamarrón diputats del PSOE, PP, Cs i Vox.

"Oblidem-nos d'aquest temps de núvols passatgers", ha dit el president de la mesa d'edat. Rosique porta una samarreta amb les banderes del País Basc, Catalunya i Galícia.

Insults i empentes entre diputats de Vox i Cs al Congrés pels llocs a la cambra

Diputats de Vox i de Cs han protagonitzat un enfrontament al Congrés una hora abans de l'inici de la sessió constituent pels llocs que han ocupat uns i altres a la cambra baixa, on encara no s'ha assignat la ubicació dels grups.

Segons han explicat el portaveu dels comuns, Jaume Asens, i el diputat de Bildu, Jon Iñarritu, als seus perfils de Twitter, s'ha produït un intercanvi de crits, insults i fins i tot alguna empenta.

El motiu, segons diverses fonts, és que Vox ha ocupat el lloc que habitualment tenia Ciutadans a l'última legislatura al centre de l'Hemicicle, a la segona filera de la part central de la cambra, fet que ha provocat la queixa dels diputats d'Inés Arrimadas, que han vist com la seva representació queda reduïda a 10 escons.