El cap de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez, va evitar ahir precisar què negocia amb ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura i va demanar «responsabilitat» a PP i a Cs perquè «el desbloqueig i la governabilitat» del país depenen de totes les forces polítiques, no només del PSOE.

En roda de premsa conjunta amb el secretari general de l'ONU, António Guterres, amb motiu de la cimera del clima que se celebra a Madrid, Sánchez no va esmentar ni una sola vegada el nom d'ERC, investidura. El que sí va reconèixer és que la investidura podria endarrerir-se fins al gener i va afirmar que no vol posar-li cap data. «El 12 de desembre, el 20, el 8 de gener. No ho sé», va indicar després d'assegurar que «el que no pot haver-hi i no hi haurà seran terceres eleccions».

Va obviar la negociació en marxa amb ERC, i tot i que se li va preguntar expressament, Sánchez va intentar dirigir el focus d'atenció cap al PP i Cs, fins i tot més sobre el primer que sobre el segon.

I és que, en una resposta al líder del PP, Pablo Casado, que l'altre dia va justificar que no podia facilitar la investidura de Sánchez perquè deixaria de ser l'alternativa, Sánchez va afirmar que «ningú demana a cap partit que renunciï a ser alternativa». El que proposa el PSOE, va dir, és que «assumeixin cadascun la seva responsabilitat, desbloquegin la situació política (...) i permetin que hi hagi un Govern a Espanya com més aviat millor».

El president del Govern espanyol en funcions entén que ell sí que ha assumit la seva responsabilitat perquè, tal com va anunciar en campanya, abans de 48 hores després de les eleccions del 10 de novembre va presentar la seva proposta de desbloqueig, i va arribar a un preacord amb Unides Podem, amb qui el PSOE suma 155 escons, a 21 de la majoria absoluta de 176, un horitzó que veu «molt a prop» després de les converses mantingudes amb PNB i partits com PRC, Terol Existeix o Coalició Canària.

No obstant això, Sánchez no mira de formar una investidura en primera volta, on es requereix majoria absoluta, sinó en segona volta, on entren en joc els vots a favor, en contra i les abstencions -en ser suficient amb aconseguir més sís que nos- i on l'abstenció d'ERC resulta imprescindible, si el PSOE no té l'abstenció del PP o el vot a favor de Cs. Per això Sánchez subratlla que la formació de govern «depèn de totes les forces polítiques».