L'exconseller de la Generalitat Santi Vila va negar ahir que l'expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy volgués aplicar l'article 155 de la Constitució encara que el llavors president del Govern, Carles Puigdemont, optés per convocar eleccions.

«Disposo de proves que molta gent dels seus col·laboradors i el seu equip ens deien el contrari», va assegurar en una entrevista de la Ser Catalunya que ha recollit Europa Press l'exconseller, que va dimitir precisament després que Puigdemont descartés anar a comicis.

Vila sosté que, si Rajoy hagués mantingut la voluntat d'aplicar el 155 encara que hi hagués hagut eleccions -com Rajoy assegura en el seu llibre «Una España mejor», Puigdemont hagués fet bé de no convocar-les, però va insistir que va ser en sentit contrari.

Creu que Rajoy queda «a contrapeu» davant els qui van participar en les converses durant el que ha descrit com una setmana tràgica, com ell mateix; el lehendakari, Iñigo Urkullu; empresaris; i autoritats religioses que es van implicar a buscar solucions.

«Si el joc de majories i minories parlamentàries al Congrés i la força de Vox fos una altra, segur que diria que havia estat el campió i el banderer de la moderació i del pactisme i que va ser una pena que entre tots no fóssim capaços d'evitar que el tren descarrilés», va afegir Vila sobre Rajoy.

Preguntat per l'escrit d'acusació que ha presentat contra ell l'Ajuntament de Sixena, l'exconseller de Cultura va explicar que ho afronta amb resignació i des del convenciment que van actuar ajustats a dret i fent el que havien de fer: «Anirem a judici i ens defensarem», en un assumpte que creu que no s'hauria d'haver judicialitzat mai.